BEZ PRETERIVANJA: Previše slatkiša može da ima negativan uticaj na san i raspoloženje

To što dodatni šećeri mogu negativno da utiču na raspoloženje ne znači da morate u potpunosti da se odreknete slatkiša.

Imajući u vidu da naše mentalno zdravlje u poslednje vreme zbog globalne pandemije pati, razumljivo je da su naše emocije tokom prošle, ali i ove godine bile poprilično promenljive.

- U stresnim periodima obično posežemo za slatkom hranom koja nam pruža dobar osećaj. A istraživanja su pokazala da se naš ukupni unos šećera povećao za 53 odsto od početka pandemije - kaže dijetetičarka Marisa Kardvel.

Nažalost, studija iz 2021. iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuje da ovaj porast konzumiranja slatkiša može negativno da utiče na raspoloženje, ciklus spavanja i fizičko i mentalno zdravlje više nego što mislimo.

- Istraživanja pokazuju da konzumiranje previše šećera može da dovede do hroničnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, ali takođe je u velikoj korelaciji sa neravnotežom raspoloženja, a to dugoročno može da dovede i do depresije - kaže Kardvel.

Šećer na više načina utiče na našu emocionalnu dobrobit, ali je to moguće zaustaviti.

Mit o šećernoj groznici

- Kratkoročni efekti visokog nivoa glukoze, glavnog šećera koji se nalazi u krvi, prouzrokovani konzumiranjem saharoze na nečije raspoloženje su takvi da mogu da smanje budnost i izazovu veći nivo umora u prvih sat vremena nakon jela - objašnjava Kardvel.

Prema studiji iz "Neuroscience & Biobehavioral Reviews", šećer obično ne poboljšava nijedan aspekt raspoloženja.

Dugoročni uticaj

- Konzumiranje velike količine šećera povezana je sa depresijom i negativnim simptomima mentalnog zdravlja, što je vidljivo nakon nekoliko godina - kaže Kardvel.

Istraživanja pokazuju da unos dodatnih šećera vremenom može dugoročno da utiče na mentalno zdravlje, dok manji unos dodatnih šećera može da bude povezan sa boljim mentalnim zdravljem.

Kardvel objašnjava da su neka novija istraživanja iznela nekoliko potencijalnih razloga zašto unos dodatnih šećera može da utiče na raspoloženje, na primer:

Konzumiranje dodatnih šećera povezano sa povišenim krvnim pritiskom i upalama, povezano je i sa depresijom.

Ishrana sa visokim udelom šećera može da dovede do brzih skokova i padova šećera u krvi, što dovodi do poremećaja u nivou hormona i promena raspoloženja.

Efekti šećera slični su zavisnostima i povezuju njihov čest unos sa depresijom.

Koliki unos šećera je prihvatljiv?

- Glavni izvori šećera su uglavnom pića zaslađena šećerom, deserti, zaslađena kafa i čaj - kaže Kardvel.

Ali to što dodatni šećeri mogu negativno da utiču na raspoloženje ne znači da se slatkih stvari morate odreći. Ljudi se rađaju sa sklonošću za slatkim ukusom, ali ipak postoje zdravi načini da izlečite žudnju za slatkim i istovremeno držate svoje raspoloženje i nivo šećera u krvi pod kontrolom.

- Umesto da uzmete sok ili čokoladu, potrudite se da unos ukupnog dnevnog dodatnog šećera bude ispod šest odsto ukupnih kalorija - savetuje Kardvel.

Ona dalje objašnjava da ako jedete 2.000 kalorija dnevno, to znači da će unos ukupnog dodatnog šećera biti ispod 120 kalorija.

Zamene za šećer

Kardvel predlaže da umesto napitka zaslađenog šećerom, popijete svež sok od limuna sa nekim začinskim biljem, na primer u sok od limuna i pomorandže možete da dodate i par listova mente.

- Zamenite slatki obrok za hranu sa nešto više belančevina i zdravih masnoća kako biste stabilizovalu šećer u krvi i osećali se zadovoljno. Humus i krekeri, maslac od kikirikija ili šaka orašastih plodova ili voće su sjajne alternative - smatra nutricionista.

Prema njenom mišljenju, voće je prirodno slatko i prepuno vitamina, minerala i antioksidansa, vlakana i vode od kojih ćete biti hidrirani i siti. Ako želite svoj obrok da završite s nečim slatkim, pomešajte smrznuto voće kao što su banane i mango i napravite ukusan sladoled.

Praćenje unosa šećera

Dodatni šećeri se kriju i u proizvodima poput paradajz sosa i preliva za salatu, pa zbog toga može da bude teško da izračunate koliko šećera stvarno jedete uz svaki obrok.

Ona preporučuje da čitate sastav hrane na pakovanju i tražite dodatne šećere, posebno kada jedete naizgled zdravu hranu poput žitarica, raznih pločica ili mlečnih proizvoda, piše "Real Simple".

Znanje je moć i vremenom ćete početi da primećujete da je vaš doručak zapravo prepun dodatnog šećera. Takvu hranu zamenite alternativnom koja sadrži manje grama dodatnog šećera, a Kardvel smatra da ćete se zbog manjeg unosa takvih šećera tokom dana osećati mnogo bolje.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

belančevinedepresijahranakrvni pritisaknivo hormonaraspoloženjeSanšećeršećer u krvispavanjeunos šećeraupalažudnja za slatkišima