SA POGLEDOM NA SUPERMESEC: Australijska avio-kompanija prodala let "za nigde" u rekordnom roku

Avio-kompanija "Kvantas" nudi novi "let za nigde" koji će stanovnicima Australije, željnim putovanja, pružiti priliku da se dive majskom supermesecu, i potpunom pomračenju Meseca sa visine veće od 12 kilometara.

Ako ste se nadali da su karte i dalje u prodaji, nemate sreće - u avio-kompaniji su se pohvalili da su rasprodate u "rekordnom roku" - tačnije za 2,5 minuta.

Cene karata bile su u iznosu od 386 američkih dolara za ekonomsku klasu, do 1.160 dolara za poslovnu klasu.

Let obećava spektakularan pogled na Mesec. Iz avio-kompanije su istakli da sarađuju sa astronomom doktorkom Vanesom Mos na pravljenju najbolje rute leta iznad Tihog okeana.

Dr Vanesa Mos će biti u avionu kako bi informisala putnike o činjenicama o supermesecu i pomračenju.

U Nasi su objasnili da će 26. maja, Mesec biti u najbližem orbitalnom položaju prema Zemlji, što će ga učiniti većim i svetlijim za ljudsko oko.

Iz nekih delova sveta činiće se da Mesec poprima crvenkastu nijansu, koja potiče od sunčeve svetlosti koja se filtrira kroz Zemljinu atmosferu.

Međutim, američka svemirska agencija dodaje da je "teško predvideti" kako i koliko će Mesec izgledati crveno, jer na to takođe može uticati koncentracija raznih čestica u atmosferi.

Potpuno pomračenje Meseca, jedino u 2021. godini, trebalo bi da bude vidljivo iz Australije, Novog Zelanda, nekih pacifičkih teritorija i zapadne obale SAD.

Za let, koji će trajati tri sata, izabran je "boing 787 drimlajner" jer ima idealne prozore za što bolje osmatranje Meseca.

Putnici će morati da nose maske i da se drže propisane udaljenosti zbog zaštitnih mera tokom pandemije.

Osim "Kvantasa", "letove za nigde", u okviru posebnih tura, imale su i kompanije "All Nippon Airways", "EVA Air" i "Hong Kong Express".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

australijaavio kompanijaavio prevoznikkoronavirusKvantasletovipomračanje mesecasupermesec