UKLONJENA KATARAKTA, A POTOM I ČIR NA ROŽNJAČI: Spaseno oko tigrice u pionirskoj operaciji na Kembridžu

Tigrica Ratna, stara skoro 18 godina, morala je na hitnu operaciju kako bi joj se sačuvalo levo oko.

Ratna, 17-godišnja sumatraska tigrica, živi u Šepret safari parku, u blizini Kembridža.

Osoblje je primetilo da njeno levo oko - sa kog je prethodno uklonjena katarakta - propada, a specijalizovani očni veterinar dijagnostifikovao je čir na rožnjači.

Operacija rožnjače, koja nije retka kod domaćih pasa i mačaka, zahtevala je "mnogo više anestetika" u slučaju Ratne.

Hirurg dr Dejvid Vilijams, iz veterinarske škole i bolnice Univerziteta Kembridž, rekao je da je posle dve nedelje pažljivog posmatranja, bio "ushićen što je mogao da otpusti Rantu" kao potpuno izlečenu.

Tigrici su prethodno operasali kataraktu, pre nego što su ona i njena ćerka preseljene u safari park početkom 2019, gde će provesti svoje poslednje godine.

Zbog toga što su joj na dnevnom nivou bile potrebne kapi, osoblje je pažljivo posmatralo stanje njenog levog oka.

Prvobitnom operacijom, koja je sprovedena u februaru, trebalo je zalečiti zamagljivanje oka, ali ona nije dala željene rezultate i njeno oko je sve više propadalo.

Doktor Vilijams, koji je redovno odlazio u park da nadgleda čir, kaže:

- Mislim da je možda mogla da se ubode u oko na štap bambusa u svom ograđenom prostoru.

Već sledećeg dana, zajedno sa Stivom Filipom, veterinarom iz Međunarodne zoološke veterinarske grupe, izveli su operaciju za koju se veruje da je prva te vrste na velikoj mački.

- Operišemo isto kao što bismo i domaću mačku - samo sa mnogo više anestezije - rekao je posle polučasvne operacije tigrice od 93 kilograma.

- Ali mislim da to niko do sada nije uradio na ovoj vrsti.

Ratna vreme najviše voli da provodi na najvišoj platformi svoj prostora, ali direktorka parka Rebeka Vilers kaže da je pre operacije delovala nesigurno kada je trebalo da se spusti.

- Njena koordinacija deluje bolje sada, a najbolje od svega je što posle operacije Ratni kapi više nisu potrebne - a nikada joj nisu bile omiljene - dodala je.

Doktor Vilijams kaže da je malo verovatno da je Ratna videla na levo oko pre operacije, s obzirom na to da je "bilo u potpunom haosu", ali ključna stvar je da je njeno oko sačuvano.

- Mislim da njeno oko nije bilo najbolje posle operacije katarakte, a da je još gore posle povrede - ali ona se snalazila jer joj je vid na drugom oku dobar - a sada smo uspeli da rešimo problem zbog kojeg je trpela bolove - rekao je.

Dodao je da je Ratna bila "fantastična" - što mu je poslednjih nedelja dozvoljavala da joj pregleda oko - i da je sada "sasvim dobro - ne biste mogli da znate da joj je ikada išta falilo".

Izvor: BBC na srpskom
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

cirkataraktakembridžokooperacijarožnjačatigarveterinar