ZABORAVITE NA AROMATIČNE PROIZVODE: Da li kozmetika sa jakim mirisima negativno utiče na kožu?

Mirisi se koriste da bi kozmetičkom proizvodu pružili prijatnu aromu ili, obratno, da bi prikrili neprijatan miris aktivnih sastojaka (ne mirišu svi na ruže). Međutim, nisu svi dobri za kožu. Većina ovih mirisa može da izazove alergijske reakcije i upale, a uz dužu upotrebu i ozbiljnije posledice.

Neke komponente mirisa deluju poput tempirane bombe: po izgledu, koža se oseća odlično i ne reaguje na bilo koji način na kozmetički proizvod, dok se štetne materije nakupljaju u dubokim slojevima epitela. To dovodi do poremećaja u procesu proizvodnje kolagena i smanjenja sposobnosti regeneracije. Nepotrebno je reći da su takve promene zaslužne za pojavljivanje suve kože, gubitka elastičnosti i preranog pojavljivanja bora.

Postoje prirodni i sintetički mirisi, a oba su opasna za kožu. Eterična ulja se koriste kao prirodni mirisi koji mogu izazvati iritaciju i ozbiljne alergijske reakcije. U svom sastavu mogu se naći po oznaci INCI koja se nalazi u zagradama nakon latinskog naziva ulja. Ovo je međunarodna nomenklatura koja ukazuje na potencijalnu opasnost proizvoda za ljude sa alergijskim reakcijama.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Sintetički mirisi su identični prirodnim mirisima, koji takođe nemaju nepovoljan efekat na stanje kože. Neki od njih su čak zabranjeni za upotrebu u nekim evropskim zemljama, jer mogu izazvati snažnu alergijsku reakciju. U kozmetici se mogu naći pod sledećim imenima: Isoeugenol, Geraniol, Majantol, Eugenol, Coumarin, Citronellol i Cinnamal. Ako se jedno od ovih imena pojavi u sastavu, bolje je potražiti drugi proizvod, tako da kasnije ne dođe do neprijatnih iznenađenja.

Proizvođači često izbegavaju da pominju određena imena u sastavu proizvoda, koristeći nejasne formulacije poput mirisa i parfema. Samo mirisanje proizvoda nije test: kao što neki aktivni sastojci koji su dobri za vašu kožu mogu imati vrlo prijatan miris, sintetički mirisi ga mogu, naprotiv, utopiti tako da proizvod uopšte ne miriše. Usput, ne bi trebalo da se vodite ni natpisom "bez mirisa", zakonski je dozvoljeno da se to napišete na bilo kom proizvodu sa bilo kakvim sadržajem, pa je bolje proveriti sastav.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

aromakožakozmetički preparatikozmetički proizvodimirisnega kože