JEDINSTVENI PRIRODNI SASTOJAK: Kako i zašto koristiti kozmetiku sa glinom?

Glina je sedimentna stena koja se tokom godina formirala duboko pod zemljom. Bogatstvo i zasićenost njenog mineralnog sastava zavisi od toga koliko duboko leže slojevi gline. Među glavnim komponentama gline su oksidi silicijuma i aluminijuma, manje komponente su kalijum, kalcijum, magnezijum, kobalt, cink i bakar. Sve ove supstance mogu imati niz pozitivnih efekata na kožu lica i tela. Reći ćemo vam kako i zašto koristiti kozmetiku sa glinom.

Zašto je glina korisna?

Glina ima veliku raznolikost korisnih svojstava. Silicijum u njenom sastavu sprečava starenje kože, pojavu bora i podstiče regeneraciju ćelija. Aluminijumski oksid - nežno ljušti mrtve ćelije kože, sužava pore i pomaže u regulisanju stvaranja sebuma i sprečavanju akni.

Postoji pogrešno mišljenje da je glina jako dehidrirajuća i da je pogodna samo za one sa vrlo masnom kožom. U stvari, neke vrste gline su čak sposobne da hidriraju gornje slojeve epiderma. Najvažnije je da se proizvod ne osuši. Ako koristite glinenu masku, obavezno nanesite termalnu vodu na lice svakih nekoliko minuta, nemojte je držati predugo, a zatim nanesite hidratantnu kremu.

Koju glinu odabrati?

Kao što znate, glina dolazi u različitim bojama. Boja zavisi od supstanca u njenom sastavu, a od njih zavisi i efekat koji ima na kožu. Na primer, zelena glina ima antibakterijska svojstva i dubinski čisti pore, što je čini odličnim rešenjem za problematičnu kožu. Pomaže u ublažavanju upale i zarastanju osipa. Plava glina bogata je mineralima i elementima u tragovima i ima moćna antiinflamatorna svojstva, pospešuje zarastanje malih rana na koži i daje koži prirodan sjaj.

Crvena i ružičasta - poboljšavaju cirkulaciju krvi, umiruju kožu i ublažavaju iritaciju. Ove vrste gline su pogodne za osetljivu kožu sklonu crvenilu. Bela glina (kaolinit) bogata je silicijumom, cinkom i magnezijumom. Dobar je antiseptik i antiinflamatorno sredstvo. Siva glina ima tonična i hidratantna svojstva - naročito se često koristi u anticelulitnim oblogama: savršeno podstiče cirkulaciju krvi i ujednačava reljef kože.

Sama glina je hipoalergenska, ali u kozmetici se često nalazi zajedno sa esencijalnim uljima i drugim supstancama koje mogu izazvati reakciju. Zbog toga, pre prve upotrebe, obavezno nanesite proizvod na malu površinu kože, a samo ako ne postoji nelagodnost, koristite je na celoj površini.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bela glinacrvena glinaglinakozmetikanega kosenega kožeplava glinaružičasta glinazelena glina