NA DVA JEZIKA, POMOĆU BROJA PASOŠA: I strani državljani mogu da dobiju zeleni digitalni sertifikat o vakcinaciji

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da je puštanjem u rad nove elektronske usluge na portalu eUprave i stranim državljanima omogućeno da se registruju, postanu e-građani Srbije i na taj način dobiju zeleni digitalni sertifikat o izvršenoj vakcinaciji.

Registracijom na portalu eUprave, strani državljani mogu da koriste uslugu izdavanja zelenog digitalnog sertifikata i postoji razlika između onih koji imaju jedinstveni broj i onih koji nemaju, rekao je Jovanović.

Za obe grupe je omogućena usluga, ali ako i pored toga imaju neki problem, molimo ih da se obrate kancelariji za IT i eUpravu i mi ćemo im sertifikat poslati mejlom, izjavio je Jovanović za serijal razgovora Destinacija.

Kako je objasnio, oni strani državljani, koji nemaju boravak u Srbiji i ID za strance, ukucavanjem broja pasoša će se registrovati na portalu i dobiti sertifikat.

- Bitno je za strance da ukucaju broj pasoša sa kojim su se prijavili za vakcinaciju, da taj isti broj iskoriste za registraciju na eUpravi - naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, digitalni zeleni sertifikat moguće je dobiti na dva jezika, u srpsko-engleskoj varijanti i srpsko-kineskoj, a omogućeno je dobijanje u formi za desktop ili mobilni telefon.

Svi stranci koji su se vakcinisali dobiće zeleni digitalni sertifikat, ponovio je Jovanović i naveo da je vakcinisano skoro 40.000 stranih državljana.

- Oni nas svakodnevno kontaktiraju zbog sertifikata. Ako imaju bilo kakav problem, neka nas kontaktiraju i poslaćemo im dokument mejlom - zaključio je Jovanović.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

digitalni sertifikateUpravaMihailo Jovanovićpasošvakcinacija