OPASNO IZLAGANJE ALUMINIJUMU: Zašto konzumiranje pića iz limenki nije zdravo?

Grupa istraživača otkrila je da aluminijum koji unosimo u organizam kada pijemo piće iz limenke može da dovede do ozbiljnih oštećenja kognitivne funkcije.

U časopisu "Journal of Alzheimer's Disease" objavljena je studija koju su sproveli istraživači iz Engleske koji su želeli da otkriju kako izlaganje aluminijumu može da utiče predispozicije kod bolesti povezanih sa demencijom, poput Alchajmerove bolesti.

Ranija istraživanja ukazivala su na to da je svakodnevno izlaganje aluminijumu u prozivodima kakav je dezodoransa povezano sa neurodegenrativnim bolestima i oblicima demencije, poput Alchajmerove bolesti.

Istraživači su analizirali prisutnost aluminijuma u mozgu donora sa porodičnom anamnezom Alchajmerove bolesti.

Otkrili su da je alumunij prisutan u istim delovima mozga kao i zameci proteina koji se pojavljuju u ranim fazama Alchajmerove bolesti.

Studija je takođe otkrila da bi sam aluminijum mogao da ima ulogu u stvaranju zametaka i plakova koji prethode nastanku Alchajmerove bolesti.

Ali, iz svega je usledilo još jedno otkrića koje ukazuje na to da aluminijum možda i nije glavni krivac za Alchajmerovu bolest i demenciju.

Moguće objašenjenje povezanosti demencije i aluminijuma je to što s godinama naši bubrezi postaju manje sposobni da filtriraju aluminijum iz organizma što može dovesti do nakupljanja aluminijuma u mozgu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Alchajmerova bolestaluminijumdemencijalimenkalimenkemozakpiće