"Savremena umetnost Afrike u eri pandemije": Marija Aleksić - Bogatstvo i raznolikost afričke kulture i umetnosti zapljuskuje obale i udaljenih regija

Muzej afričke umetnosti i Color Media Communications u partnerstvu sa Gradom Beogradom i Ministarstvom kulture i informisanja organizuje onlajn konferenciju „Savremena umetnost Afrike u eri pandemije". Konferencija će biti emitovana na Dan Afrike, 25. maja 2021. godine na zvaničnom YouTube kanalu Color Media Communications i Facebook stranici Muzeja afričke umetnosti.

Tokom trajanja konferencije svoja razmišljanja i iskustva o tome kako je pandemija uticala na dosadašnji rad ustanova kulture i na stvaralaštvo savremenih umetnika afričkog porekla i onih koji delaju na afričkom kontinentu, kao i o tome koje je teme, procese, sadržaje, forme i oblike u oblasti savremene umetnosti ona dovela u prvi plan sa pratiocima će podeliti ambasadori, kao i umetnici i kustosi iz afričkih zemalja.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić i direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, Marija Aleksić.

“U znak sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva (današnje Afričke unije) 1963. godne, 25. maj se obeležava kao Dan Afrike u čitavom svetu, a brojni kulturni programi tim povodom su godinama organizovani i u Muzeju afričke umetnosti. Onemogućeni da organizujemo drugačiji skup, na kome će se uživo govoriti i slaviti bogatstvo i raznolikost kultura i umetnosti koje izviru na afričkom kontinentu, ali nezaustavljivo zapljuskuju i obale udaljenih regija i kontinenata, pa i Srbije, pokušaćemo ovim onlajn događajem da – barem delimično – ukažemo na efekte koje je pandemija virusa korona imala na rad ustanova kulture i na stvaralaštvo savremenih umetnika koji delaju na afričkom kontinentu”, izjavila je direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, Marija Aleksić.

Tokom konferencije pokušaćemo da iz više različitih perspektiva dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču uticaja pandemije na savremenu umetnost, stvaralačke procese, nove fenomene, umetničke forme i sadržaje u radu umetnika afričkog porekla i onih koji stvaraju na afričkom kontinentu.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem YouTube kanala Color Media Communications.

color media communicationsgrad beogradmaja gojkovićMarija AleksićMinistarstvo kulture i informisanjamuzej afričke umetnostiZoran Radojičić