PREDNOSTI I MANE: Da li su tople kupke zaista dobre za žensko telo?

Topla kupka sa mirisnom penom najpopularniji je i pristupačan način opuštanja nakon dugog dana. Međutim, čak i ona može biti štetna po naše telo, u određenim situacijama.

Kako vam kupka može naštetiti?

Nije uvek higijenska

Ovo je verovatno najveća ironija - kupatilo je kao prostorija jedno od najprljavijih mesta u našim domovima, iako se tu zapravo posvećujemo svojoj higijeni. Povećana vlažnost i toplota pretvaraju ga u leglo bakterija, kojih naročito ima u kadi, na tuš zavesi, u lavabou i u WC šolji. Iz tog ugla posmatrano, tuširanje nije ništa bolje od kupanja. Ukoliko zaista želite da priuštite sebi opuštajuću toplu kupku, morate temeljno očistiti kadu i sve druge površine u svom kupatilu, kako biste se rešili bakterija. Moramo napomenuti da jednostavno brisanje vidljive nečistoće nije dovoljno, već morate za to koristiti specijalna sredstva.

Proizvodi za kupanje mogu biti nebezbedni

Bombe za kadu se efikasno rastvaraju, dajući vodi lepu boju i miris, ali da bi postigli ova svojstva, proizvođači često dodaju štetne sastojke u svoje proizvode. Sulfati, parabeni, ftalati, alkohol - ove popularne supstance suše kožu i mogu izazvati iritaciju. Uz to, koristeći ove proizvode možete povećati šansu za iritaciju vaginalnog područja, posebno ukoliko već imate određenih problema. Da biste izbegli sve ove neprijatne efekte, pokušajte da se ne zanosite previše proizvodima za kupanje. Pažljivo proučite formulacije, ne samo boju i miris.

Česta kupanja mogu biti štetna za vašu kožu

Kupka, međutim, poput tuša, omekšava kožu, ali je istovremeno isušuje. Zbog toga stručnjaci preporučuju kupanje ne više od 1-2 puta nedeljno, ne provodeći u kadi više od 15-20 minuta i ne zagrevajući vodu na više od 37 stepeni. Neposredno nakon tretmana vodom, koža mora biti temeljno hidrirana. Da biste izbegli isušivanje kože tokom kupanja, u vodu možete dodati ulja: maslinovo, eukaliptus, ulje ruzmarina ili bilo koje drugo.

Kada se ne treba dugo kupati?

Čak i ako se poštuju sva pravila koja smo gore opisali, postoje uslovi u kojima je kupka kontraindikovana. Na primer, kupanje tokom menstruacije može povećati krvarenje. Topla kupka je kontraindikovana za ljude koji imaju problema sa srcem i krvnim pritiskom, kao i venskim bolestima. Takođe, ljudi sa niskim krvnim pritiskom treba da uzmu u obzir da topla voda širi krvne sudove, što može prouzrokovati još veći pad pritiska.

Kakva je korist od kupanja?

Ako se pridržavate svih mera predostrožnosti i smernica, kupanje može doneti mnoge zdravstvene koristi:

Ublažava bolove u mišićima i zglobovima. U toploj kupci telo se zagreva, a voda mu omogućava da se opusti što je više moguće. Pored toga, topla voda i pritisak koji nastaje kada se uroni u nju podstiču cirkulaciju krvi i povećavaju protok kiseonika i hranljivih sastojaka u mišiće. Zbog toga topla kupka može pomoći u ublažavanju grčeva i u velikoj meri ublažiti bolove u telu.

Ublažite simptome prehlade. Kupka može ublažiti neke simptome prehlade, poput bolova u telu. Eterična ulja sa antimikrobnim svojstvima mogu napraviti dobru detoks kupku. Međutim, kupanje tokom bolesti isplati se samo ako nemate temperaturu. Uprkos tome, ne bi trebalo da bude jako vruća. U slučaju slabosti i vrtoglavice, bolje je odbiti kupanje.

Pomoći će vam da se opustite i zaspite. Naučno je dokazano da vam topla kupka može pomoći da spavate. Da bi brzo zaspali nakon kupanja, ljudima ne pomaže zagrevanje, kao što mnogi misle, već, naprotiv, hlađenje. Posle vruće kupke, telo povećava prenos toplote, brže se hladi, pa stoga njegova temperatura pada za par stepeni, što je neophodno za ugodno spavanje. Savetuje se kupanje sat-dva pre spavanja.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bakterijecirkulacija krvidetoks kupkahigijenairitacija kožekupkaopuštanjeprehladaprotok kiseonikaspavanjetopla kupkatopla vodazdravlje