NA PRIRODAN I BEZBEDAN NAČIN: Sedam namirnica za bronzani ten

Otkrivamo vam načine kako da bezbedno uživate u suncu i da dostignete čokoladni ten, potpuno prirodno.

Bronzani ten je nešto što većina nas priželjkuje tokom letnjih meseci. Pa ipak, boravak na suncu može biti opasan, jer izlaganjem štetnim UV zracima povećavamo rizik od raka kože, podstičemo pojavu bora i smanjujemo elastičnost našeg najvećeg organa.

Međutim, dozirano sunčanje ima mnogobrojne benefite po naše zdravlje, a na prvom mestu, njime poboljšavamo raspoloženje. Uz to, boravak na suncu pozitivno utiče i na kvalitet sna. Kako bismo spojili lepo i korisno, uživali u suncu i dobili željeni bronzani ten, u nastavku donosimo proverene savete.

Bronzani ten na bezbedan način

Pre svega, važno je napomenuti da je najvažniji element nege kože - zaštita od sunca. Sprečavanje štetnih uticaja sunca mnogo je efektivnije nego lečenje posledica. Isto tako, nemojte misliti da sunce nije štetno u proleće i na jesen: UVA i UVB zraci jednako su štetni i tada, jer smanjuju količinu kolagena i elastina u koži, što doprinosi ranom starenju kože. Jedna od posledica preterane izloženosti sunčevom zračenju su i hiperpigmentacije, kao i ona najopasnija - melanom.

Dermatolozi predlažu da koristite kreme za zaštitnim faktorom 50+ cele godine. Ona se na lice nanosi pre mejkapa.

U nastavku saznajte koje namirnice vam mogu pomoći da dostignete i održite bronzani ten.

Idealne namirnice za bronzani ten

1. Aloe vera

Tokom leta, najbitnije je da održavate zdravlje svoje kože. Redovno pijte dovoljno tečnosti i koristite preparate koji hidriraju kožu. Savet je da na kožu nanosite gel aloje vere, jer je hidrira i umanjuje oštećenja nastala preteranim izlaganjem suncu.

2. Semenke suncokreta

Ukusne i veoma hranljive, semenke suncokreta bogate su vitaminom E, koji štiti ćelije kože od oštećenja i čini kožu zdravom i elastičnijom. Uz to, ove semenke utiču na proizvodnju melanina, koji štiti kožu od UV zračenja, kao i beta-karotena, koji sprečava osetljivost kože prilikom izlaganju suncu.

3. Jabuke

Jabuke su bogate vitaminom C, koji utiče na proizvodnju kolagena i čini našu kožu mekom i elastičnijom. Uz to, ovo voće sadrži vitamin A, koji umanjuje rizik od raka kože.

4. Kelj

Kelj sadrži karotenoide, koji utiču na bolji ten prilikom sunčanja. Uz to, ima i mnogobrojne druge benefite po naše zdravlje, pa razmislite da ga uvrstite u dnevni meni.

5. Dinje

Kako biste izbegli dehidrataciju i štetne posledice sunca, a u isto vreme postigli bronzani ten, jedite dinje.

6. Mango

Ne samo što sadrži karotenoide, mango je bogat antioksidantima koji umanjuju rizik od različitih vrsta kancera.

7. Breskve

Omiljeno letnje voće, breskve, takođe promovišu bronzani ten, a uz to, održavaju balans krvnog pritiska i poboljšavaju funkciju mozga.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

aloe verabreskvebronzani tendinjeizlaganje suncujabukekeljkožalepotamangonega kožepreplanuli tensemenke suncokretasuncetenUV zracivoda