Nemanja Erceg: Značaj ovog projekta se ogleda u poboljšanoj politici zaštite životne sredine i promociji biodiverziteta

Otvarajuća konferencija projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina održana je u petak, 28. maja 2021. godine, sa početkom u 12 časova u hotelu „Srem“ u Sremskoj Mitrovici.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partneri su: Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke, Republička uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske iz Banja Luke i Javna naučnoistraživačka ustanova institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke.

Nemanja Erceg, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, menadžera projekta tom prilikom je izjavio:

"Značaj ovog projekta se ogleda u poboljšanoj politici zaštite životne sredine, promociji biodiverziteta kroz razne aktivnosti koje će biti praćene tokom samog projekta u pogledu otpadnih voda i čvrstog otpada. Cilj projekta jeste, kao što i sam naziv kaže, jačanje institucija koje će se ogledati kroz nabavku, prvenstveno opreme koja do sada nije bila u službi prekogranične saradnje i samih institucija koje su deo projekta. To znači, laboratorijske opreme koja će biti instalisana u Republici Srpskoj i opreme koja će biti mobilna i koja će pomoći inspektorima na radu u pogledu utvrđivanja zagađenja otpadnih voda. Osim te vrste opreme, nabaviće se i značajan broj vozila, opreme za inspektore za rad na terenu, u pogledu uniformi i drugih pratećih stvari."

građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske iz Banja LukeInspektorat Republike Srpske iz Banja Luke iJavna naučnoistraživačka ustanova institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja LukeMinistarstvo za prostorno planiranjeotpadPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredineRepublička uprava za inspekcijske poslovesmećeupravljanje otpadom