UKUSNI I ZDRAVI PLODOVI: Voće koje sadrži flavonoide najbolje za regulisanje telesne težine

Poznato je da je konzumiranje više voća i povrća ključ dobrog zdravlja, ali pravilan odabir ovih zdravih namirnica vam može pomoći i u održavanju vaše telesne težine.

Određenim vrstama voća bi trebalo dati prioritet kada je u pitanju regulisanje telesne težine.

Borovnice

U BMJ studiji na više od 100.000 muškaraca i žena istraživači su otkrili da podrazredi snažnih antioksidansa nazvanih flavonoidi koji se nalaze u odabranom voću i povrću mogu da spreče nakupljanje kilograma.

Plodovi s najvećim efektom na održavanje telesne težine bili su prepuni flavonoida nazvanih antocijani, a borovnica je na vrhu ove liste.

Otprilike jedna četvrtina šoljice borovnica sadrži 10 miligrama antocijanina, a svako povećanje od 10 mg povezano je sa manjim dobijanjem kilograma tokom četiri godine, pokazalo je istraživanje BMJ.

Još uvek nije potpuno jasno kako flavonoidi zaustavljaju nakupljanje kilograma, ali konzumiranje hrane bogate flavonoidima može može da nam omogući da se osećamo siti i izbegnemo drugu manje zdravu hranu koja može da dovede do povećanja kilograma.

Jabuke

Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima, a takođe su prepune vlakana, što ih čini jednim od najboljih voća za mršavljenje. Jedna jabuka srednje veličine smatra se jednom porcijom.

- Jedite jabuke sa korom da biste dobili više vlakana, antioksidansa i postigli bolju kontrolu šećera u krvi - kaže dr Šarad Pol.

Kruške

Kruške takođe mogu da spreče dobijanje kilograma, prema gore pomenutoj studiji, a za to su uvelike zaslužni flavonoidni polimeri.

Svakih dodatnih 138 mg flavonoidnih polimera rezultiralo je manjim dobijanjem kilograma tokom četverogodišnjeg perioda ispitivanja.

- Voće bogato flavonoidnim antioksidantima i bogato vlaknima izvrstan je izbor - kaže dr Peterson.

Jagode

Jagode pomažu u održavanju telesne težine iz istog razloga kao i borovnice: bogate su antocijaninima.

- Uključite jednu šoljicu jagoda dnevno u svoju ishranu - predlaže dr Peterson i dodaje:

- Mnoge zabrinjava činjenica da konzumiranje slatkog voća može prouzrokovati povećanje kilograma zbog sadržaja fruktoze, međutim, određeni plodovi poput zelenih jabuka, krušaka i bobičastog voća poput malina, jagoda i borovnica je među najboljim vrstama za konzumiranje kada je u pitanju kontrolisanje telesne težine. To je zbog visokog sadržaja flavonoida.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

borovniceflavonoidihranajagodekrušketelesna težinavišak kilogramavoće