POŠTUJTE ŠEST PRAVILA: Ubrzajte metabolizam na prirodan način

Ovako ćete, na potpuno prirodan način, započeti razgradnju masnih naslaga.

Od brzine metabolizma zavisi koliko ćemo brzo variti hranu, ali i koliko brzo žemo gubiti na težini. Nutricionisti kažu da postoji nekoliko načina na koje njegov rad može da se ubrza. Dovoljno je da ispoštujete ova pravila:

1. Jedite dovoljno i često

Slušajte svoj organizam i jedite onoliko koliko traži. Mišljenje da manji unos kalorija garantuje i brži gubitak kilograma se ispostavio kao netačan. Kada manje jedemo, gubimo mišićnu masu, a samim tim se i rad metabolizma blokira.

Nedovoljan unos hrane je jednako rizičan kao i preterivanje u jelu. Balans i zdrav izbor su ključ dobrog izgleda.

2. Jačajte mišićnu masu

Čak i kad odmarate, telo i dalje troši kalorije. Zanimljivo je da će se više kalorija potrošiti kod onih koji imaju i više mišića jer svaki kilogram mišića koristi oko 12 kalorija u danu.

3. HIIT program vežbanja je najdelotvorniji

Intervalni trening je najbolji način da izgubite kilograme i ubrzate metabolizam. Jedna studija je pokazala da je samo redovan trening, koji uključuje i HIIT program, pomogao ženama da izgube više od 3 kilograma i uz to razviju mišićnu masu za samo 15 nedelja, za razliku od žena koje su izvodile samo kardio vežbe.

4. Unosite dovoljno proteina

Što više mišića imate, više ćete kalorija izgubiti, što god radili. Odlazak u teretanu će u tome pomoći, a proteini iz hrane će vam pomoći da potrošite više kalorija.

Najbolji proteini za poboljšanje rada metabolizma su:

- Tvrdo kuvana jaja
- Pileća prsa
- Ćuretina

5. Svedite stres na minimum

Stres može uticati na sporije sagorevanje kalorija, prema rezultatima studije objavljene u magazinu "Biological Psychiatry". Osim toga, kada smo nervozni posežemo za nezdravom hranom, a ona usporva metabolizam.

6. Koristite vitamin D

Ako postoji jedan suplement koji bi svi trebali koristiti, to je vitamin D. Studije su pokzale da su pekomerna gojaznost i usporen metabolizam u direktnoj vezi sa deficitom vitamna D u organizmu.

Izvor: Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

ćuretinaHIIT treningjačanje mišićne masemetabolizammišićna masapileća prsaproteinistrestvrdo kuvana jajaubrzavanje metabolizmausporen metabolizamvežbanjevežbevitamin d