Novo izdanje knjige o knezu Pavlu i gostovanje Nila Balfura u Beogradu i Novom Sadu

Povodom izlaska trećeg izdanja knjige „Knez Pavle Karađorđević - Jedna zakasnela biografija“ i gostovanja Nila Balfura, jednog od autora ovog dela, u ponedeljak 14. juna u 11 časova u knjižari „Geca Kon“ (Knez Mihailova 12) biće održana konferencija za medije. Na konferenciji će pored Nila Balfura o ovom delu govoriti dr Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika“, Petar Arbutina, urednik izdanja, i kneginja Jelisaveta Karađorđević, kći kneza regenta Pavla.

Istog dana u 18 časova čitaoci će moći da razgovaraju sa gospodinom Balfurom tokom potpisivanja ove biografske knjige čiji je prvi tiraž, objavljen krajem marta tekuće godine u izdanju „Službenog glasnika“, rasprodat za samo dva meseca. Već sutradan, u utorak 15. juna u 18 časova, novosadska publika će biti u prilici da se sretne sa Nilom Balfurom i kneginjom Jelisavetom u knjižari „Službenog glasnika“ u Jevrejskoj br. 2 u Novom Sadu.

Nil Roksburg Balfur (1944), koji zajedno sa Sali Makaj potpisuje sveobuhvatnu biografiju kneza Pavla Karađorđevića (1863-1975), je britanski bankar i političar, dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu i predsedavajući Jork trasta (York Trust Co.), Mermejd oversiz (Mermaid Overseas) i Mostostal Varšava SA (Mostostal Warszawa SA). Zet i blizak prijatelj kneza Pavla, odlučio je da sva saznanja o kneževoj neobičnoj sudbini istraži i objavi, kako bi pre svega svom sinu, Pavlovom unuku Nikolasu Balfuru, ispričao istinu o njegovom dedi. Knjiga je prvi put objavljena 1980. godine u Britaniji pod naslovom „Paul of Yugoslavia: Britain's Maligned Friend“, a da bi svoje prvo izdanje na srpskom jeziku, u tadašnjoj Jugoslaviji, doživela 1990. godine. Drugo, dopunjeno izdanje, koje sadrži do skora nedostupna dokumenta britanske obaveštajne službe, objavio je u martu 2021. godine „Službeni glasnik“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a povodom 80. godina od puča 27. marta 1941, u kojem je knez Pavle svrgnut i sa porodicom proteran iz zemlje.

Ovo je prvo gostovanje Nila Balfura u našoj zemlji, i jedinstvena prilika da o knezu Pavlu i njegovim poslednjim godinama, saznamo od čoveka koji ga je dobro poznavao, i bio u prilici da sa njim razgovara o događajima koji su na mnogo načina odredili sudbinu našeg naroda.

Ulaz na sve događaje je slobodan uz obavezno poštovanje protokola vezanih za pandemiju.

beograddr Jelena TrivanJedna zakasnela biografijakneginja Jelisaveta KarađorđevićKnez Pavle KarađorđevićNil Roksburg Balfurnovi sadPetar Arbutinapromocija knjigeSali Makajslužbeni glasnik