Okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne sredine: Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu

Okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne sredine u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina održaće se u petak, 18. juna 2021. godine, sa početkom u 11 časova u hotelu „Srem“ u Sremskoj Mitrovici.

Okrugli sto za administraciju u oblasti zaštite životne sredine namenjen je podizanju kapaciteta administracije u oblasti zaštite živote sredini, uz učešće eksperta. Na okruglom stolu biće prezentovan zakonodavni okvir, kao i postupak izdavanja dozvola u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partneri su: Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke, Republička uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske iz Banja Luke i Javna naučnoistraživačka ustanova institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke.

Projekat je počeo sa realizacijom 05. aprila 2021. godine i trajaće 18 meseci, do 04. oktobra 2022. godine.

Ukupni budžet projekta iznosi 516.938,13 EUR-a, a kofinansiranje EU (IPA) fonda iznosi 84,99 % ili maksimalno 439.345,71 EUR.

Glavni cilj projekta je poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine unapređivanjem javne službe (administracija, sistem inspekcije i nadzora) u vezi sa čvrstim otpadom i upravljanjem otpadnim vodama.

Ovom događaju će prisustvovati predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, predstavnici partnerskih institucija, predstavnici lokalnih samouparava, javnih i naučnih institucija i drugi.Očekivani rezultati projekta su:
1. Ojačani kapaciteti nadležnih organa za zaštitu životne sredine (EA).
2. Povećana efikasnost inspekcije zaštite životne sredine (EI)
3. Poboljšani sistem monitoringa životne sredine
4. Poboljšana saradnja sa ekološkim nevladinim organizacijama

O programu Interreg-IPA CBC Srbija-Bosna i Hercegovina

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) osnovan je u skladu sa Regulativom Saveta Evropske unije broj 231/2014 na dan 11. marta 2014 i predstavlja nastavak jedinstvenog IPA fonda Evropske unije za predpristupnu pomoć.
EU, uz pomoć ovog instrumenta, nastavlja da daje pravni okvir za obezbeđivanje finansijske pomoći zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u nastojanju da podstakne političke, ekonomske i institucionalne reforme sa krajnjim ciljem punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Prekogranični program Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sprovodi se kao deo Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i kao takav je rezultat zajedničkog planiranja vladajućih struktura i ostalih zainteresiranih strana dvaju država. IPA II podržava prekograničnu sardnju s ciljem promovisanja dobrosusedskih odnosa i društveno-ekonomskog razvoja te podsticanja evropskih integracija.

Program analizira društveno-ekonomsku situaciju pograničnog područja, te postavlja zajedničke strategije za rešavanje identifikovanih problema kroz određivanje zajedničkih razvojnih tematskih prioriteta. Program je baziran na detaljnoj analizi izazova i specifičnosti programskog područja.

Ukupno sufinansiranje Evropske unije za Program prekogranične saradnje između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014-2020 iznosi 14,000,000 EUR dok sufinansiranje koje se očekuje od korisnika iznosi minimalno 2,223,529.41 EUR.

građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske iz Banja LukeInspektorat Republike Srpske iz Banja Luke iJavna naučnoistraživačka ustanova institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja LukeMinistarstvo za prostorno planiranjeotpadPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredineRepublička uprava za inspekcijske poslovesmećeupravljanje otpadom