IZBACITE IH IZ SVOJE ISHRANE: Tri namirnice podstiču anksioznost

Veliki broj ljudi širom sveta pati od anksioznog poremećaja. I skoro svi mi osećamo anksioznost kao prirodan odgovor na određene situacije.

Ako živite sa hroničnim stresom ili anksioznošću, možete se boriti pomoću terapije, meditacijom, jogom, ali i pravilnom ishranom.

Da li ste znali da anksioznost može da izazove određena hrana koju unosimo u telo? Ukoliko anksioznost utiče na vaš život, možda ove namirnice treba da isključite iz vaše ishrane.

Šećer

U svakoj stresnoj situaciji, ruka će sama posegnuti za nečim slatkim. Ovo je prirodna reakcija tela - slatka hrana podstiče proizvodnju serotonina (hormona radosti), koji je upravo potreban u takvom trenutku. Međutim, stručnjaci ne preporučuju traženje serotonina u desertima, jer rafinisani šećer u njihovom sastavu uzrokuje nagli skok glukoze u krvi. Skok uvek prati nagli pad, a to vas čini umornim i depresivnim. Voće ili kakao (prirodni kakao u prahu bez dodatka šećera) zameniće rafinisani šećer - obezbediće vam dozu serotonina, ali neće izazvati oštru promenu nivoa šećera u krvi.

So

Višak natrijuma u ​​telu ne izaziva samo povećanu žeđ i edeme, već i porast krvnog pritiska, što zauzvrat može poslužiti kao katalizator za poboljšanje reakcije tela na stres. Zato, ma koliko želeli da rešite svoje probleme pakovanjem čipsa, ne biste to smeli da radite, makar samo zato što vam psihološki neće olakšati osećaj (a da ne govorimo o riziku debljanja). Ako i dalje imate želju za grickalicama predlažemo da iseckate krastavac i šargarepu na trakice, možete dodati šaku oraha ili semena (na primer, seme bundeve). Ova hrana je bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima koji će ne samo utoliti glad, već i značajno poboljšati vaše raspoloženje.

Kofein

Kofein je u ograničenim količinama vrlo zdrav, ali kada ste pod stresom bolje je odustati od njega. Činjenica je da kofein stimuliše rad srca, povećava krvni pritisak i stimuliše nervni sistem. U slučaju akutne stresne reakcije, nervni sistem samo treba smiriti, a ne obrnuto. Zbog toga je umesto šolje kafe bolje napraviti biljni čaj: ukusan je, zdrav i savršeno smiruje živce. Matcha čaj je odlična alternativa kafi i poznat po svojim opuštajućim efektima.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

anksiozni poremećajanksioznostishranakafakofeinnapicinervozapićešećerslana hranaslatkišisostresstresne situacije