REČ STRUČNJAKA: Šta je sve potrebno da znamo o nuspojavama lekova?

Jedan od rizika uzimanja bilo kog leka su moguće nuspojave. Čini se da je to neizbežan deo jer nema efikasnog leka koji je lišen nuspojava. Koliko je to tačno?

- I da i ne - kaže Korina Šefer, koja vodi odeljenje za smernice i pružanje informacija pacijentima nemačke Agencije za kvalitet medicinskih sredstava (AeZQ).

- Svaki efikasan lek može da ima nuspojave, ali to ne znači da će se one i ostvariti. Ipak, takva mogućnost uvek postoji - rekla je.

Ursula Selerberg iz Saveza nemačkih lekara misli isto.

- Ako se nešto reklamira kao proizvod bez ikakvih nuspojava, prema tome bi trebalo da budemo krajnje skeptični.

Koje su najčešće nuspojave?

- Uopšteno govoreći, umor, vrtoglavica, mučnina, glavobolja i želudačno-crevni problemi najčešće su nuspojave - tvrdi Selerberg.

Ozbiljna nuspojava je ona koja ugrožava život, prouzrokuje invalidnost, zahteva bolničko lečenje ili medicinsku intervenciju.

Šta učiniti ako primetite nuspojave?

- Idealno bi bilo da vas lekar, kad prepisuje lek upozori na moguće nuspojave. U najboljem slučaju, reći će vam na koje nuspojave da obratite pažnju i odmah ih prijavite, a koje su "u redu" - kaže Šefer.

Nuspojave koje nisu navedene u uputstvu koje lek sadrži odmah bi trebalo prijaviti lekaru ili farmaceutu.

- Pacijenti u takvim situacijama ne bi smeli sami da smanjuju dozu leka, prestanu da ga uzimaju na svoju ruku ili počnu da uzimaju neki drugi lek, a da se prethodno nisu posavetovali sa lekarom - dodaje Šefer.

Zašto regulatorna tela odobravaju lekove ako imaju nuspojave?

Iza svake odluke o odobrenju nekog leka ocenjuju se koristi i moguća šteta. Pre nego što dospeju na tržište, lekovi se testiraju u nekoliko faza.

- Ozbiljnije nuspojave očekivane su i "dopuštaju se" za lekove kojima se leče teže bolesti, poput karcinoma, a manje ozbiljne nuspojave očekuju se kod, na primer medikamenata kojima se ublažava glavobolja - objasnila je Šefer.

Da li se nuspojave mogu izbeći?

Ne uvek. Ali ponekad ih je moguće ublažiti. U slučaju kad je neželjeni efekat leka umor, trebalo bi ga, ako je moguće, uzimati uveče pre spavanja.

Pri uzimanju nekih lekova nuspojave se javljaju samo na početku lečenja i kasnije nestaju same od sebe.

Oprez se savetuje pre uzimanja drugog leka kojim se ublažavaju posledice prvog. O tomu bi pre početka uzimanja određene terapije trebalo razgovarati sa lekarom jer možda postoji drugi medikament koji ćete bolje podneti i tako izbeći potencijalno uzimanje leka za lek.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolestiglavoboljaleklekarlekovimedikamentimučninanuspojavenuspojave lekovaumoruputstvovrtoglavicazdravlježeludačno-crevni problemi