UKUSNE I ZDRAVE: Pet razloga da u ishranu uvrstite kajsije

Savremene tehnologije za uzgoj voća čine ih dostupnim gotovo tokom cele godine, ali stručnjaci i dalje preporučuju davanje prednosti sezonskim plodovima. Voće iz staklenika, na žalost, ne može da akumulira sve one korisne supstance koje njihova sezonska "braća" imaju u svom sastavu.

Jun se bliži kraju, što znači da sezona kajsija počinje. Ovo jarko voće nije samo ukusno, već je i izuzetno korisno za sve telesne sisteme: blagotvorno deluje na zdravlje srca, digestivnog i nervnog sistema, može usporiti proces starenja i čak dati ravnomernu zlatnu preplanulost.

Otkrivamo vam pet razloga za dodavanje kajsija svojoj ishrani.

Antioksidanti

Kajsije su neobično bogate antioksidantima, koji pružaju pouzdanu zaštitu ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Narandžasto voće bogato je beta-karotenom, vitaminima A, C i E i flavonoidima. Sve ove supstance imaju moćna antioksidativna svojstva: sprečavaju upale, jačaju imuni sistem i usporavaju proces starenja.

Dobar vid

Zahvaljujući karotenoidima, kajsije nisu samo svetle boje, već mogu i blagotvorno uticati na zdravlje očiju. Aktivne supstance u plodu sprečavaju oksidativne procese u ćelijama, sprečavaju pogoršanje vida i usporavaju starosne promene koje se javljaju u oku.

Lepa koža

Vitamini A, C i E s razlogom se nazivaju vitaminima lepote. Kompleksno deluju na kožu, negujući je i hidrirajući je iznutra. Vitamini će pomoći vašoj koži da održi čvrstoću, tonus i zdrav sjaj. Pored toga, vitamini A i E su veoma korisni za zdravlje noktiju i kose, na koje posebno utiče letnje sunce.

Gastrointestinalno zdravlje

Probavni problemi ne samo da kvare raspoloženje, već i direktno utiču na stanje kože i opšte dobro. Kajsije sadrže dve vrste vlakana odjednom - rastvorljiva i nerastvorljiva. Prva su važna za održavanje pravilne kiselosti želuca, a takođe pomažu u kontroli nivoa šećera i holesterola u krvi. Nerastvorljiva vlakna poboljšavaju pokretljivost creva i održavaju zdrav mikrobiom.

Minerali

Kajsije su odličan izvor kalijuma. Ovaj mineral je potreban telu za razne funkcije. Kalijum je neophodan za pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema, a posebno mozga. Nedostatak kalijuma izaziva oštećenje pamćenja, gubitak performansi i povećani umor. Pored toga, kajsije su bogate borom (pomaže vitaminu D u telu), magnezijumom i fosforom.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

holesterolkajsijekiselost želucakožamineraliprobavni problemisjaj kožetonus koževidvitaminivitamini lepote