OPREZ: Loše držanje šteti celokupnom zdravlju

Bez obzira da li radite dugo na računaru ili se izležavate na neudobnom trosedu, mogli biste da, kao posledicu, osetite bolove u kičmi koji su povezani sa lošim držanjem tela.

Osim zakrivljene kičme i spuštenih ramena, loše držanje ima uticaj i na druga područja.

Loše držanje tela može da poveća napetost u mišićima, što može da dovede do povreda ili čak oštećenja zglobova.

Takođe može da oslabi funkciju pluća, dovede do slabe cirkulacije i poveća verovatnoću stresne inkontinencije zbog jačeg pritiska na bešiku, što na kraju utiče na dno karlice, ističe fizikalni terapeut Džeklin Fulop, piše Yahoo.

- Uvek kažem svojim pacijentima da bi trebalo da promene svoj položaj svakih 20 minuta - kaže Fulop.

Ona preporučuje ovaj vremenski period jer čvorovima, koji su zategnute trake u mišiću koji su osetljivi na dodir, treba 20 minuta da se formiraju ako telo ostane u statičnom položaju.

- Dakle, ustanite i protegnite se ili prošetajte - kaže Fulop i dodaje da mogu da se pojave i trajni bolovi u donjem delu leđa.

Neprekidno sedenje ili stajanje u lošem položaju uključuje naginjanje glave prema napred da biste pogledali u monitor računara ili telefona, a to može da dovede do neravnoteže mišića i na kraju do nastanka bolova. Telo pokušava da se prilagodi i pronađe načine da podigne glavu i ostane uspravno.

- Neki mišići postaju izduženi i oslabljeni, dok drugi mišići postaju kraći i zategnutiji. Vremenom će to prouzrokovati smanjenje zakrivljenosti vratnog dela kičme, što će rezultirati bolovima u vratu koji mogu da uključe degeneraciju, ispupčenje ili herniju diskova, stisnute nerve i loše držanje tela - kaže Fulop i dodaje:

- Ipak, pravilno istezanje može da poboljša držanje tela, poravna ramena i vrati prirodnu zakrivljenost kičme istovremeno sprečavajući mišićno-koštanu neravnotežu i bolove.

Obratite pažnju na svoje držanje

Borba protiv lošeg držanja i niza zdravstvenih tegoba koje s tim dolaze svodi se na razumevanje najvećih pretnji našem ukupnom skladu.

Ne iznenađuje da zbog uređaja glavu guramo prema napred, ali kako to često završi kao problem celog tela, Fulop kaže da je važno da pažljivo prilagodimo držanje tokom dana i stvorimo adekvatan radni prostor.

Kada primetite da ste pogrbljeni ili zgrčeni, istežite se u drugom smeru jer je i to ključno.

Što se tiče ergonomskog radnog prostora, Fulop preporučuje postavljanje ekrana računara na dohvat ruke s vrhom ekrana u visini očiju, a laktovi oslonjeni na podlogu pod uglom od 90 stepeni.

- Savijanje šake dok koristite miš, može da prouzrokuje mišićno koštani poremećaj povezan sa nervima i tetivama poput sindroma karpalnog tunela i epikondilitisa - upozorava Fulop.

I na kraju, kukovi i kolena takođe bi trebalo da budu savijeni pod uglom od 90 stepeni sa bedrima paralelnim s podom i stopalima na podu. Možda zvuči kruto, ali to je jedini način pravilnog držanja za radnim stolom.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolovi u leđimacirkulacijadržanje teladugo sedenjeKARLICAkičmakompjutermišićinapetost mišićaramenazdravstvene tegobezglobovi