Ovako je bilo na tematskoj turi “Novosadske kafane i poslastičarnice”

Tematska vođena tura “Novosadske kafane i poslastičarnice” u okviru projekta “Novi Sad za početnike”, koji organizuje Udruženje INSTITUT ZA EVROPSKE VREDNOSTI, uz finansijsku podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i medijsku podršku kompanije Color Media Communications, održana je juče, 26. juna.

Ove subote upoznali smo se sa starim kafanama – nekadašnjim centrima političkog, kulturnog, društvenog života, ali i mestima za zabavu i dokolicu, kao i sa poslasičarnicama koje predstavljaju slatku stranu istorije Novog Sada. Istaknute kafane tako i ovde, kao i u drugim gradovima, postale su značajan deo istorije: Zeleni venac, Grand hotel Majer, Kod kraljice Jelisavete, Gambrinus, Bela lađa, Kamila, Lipa… U njima se veselilo, plesalo uz muziku, ponekad i tuklo, uvek mirilo, održavale su se predstave i kulturne priredbe. Brojne poznate ličnosti volele su u lokalnim kafanama da popiju češko ili mađarsko pivo, probaju šniclu koja je veća i od tanjira, sastavljaju pesme i himne, sučeljavaju političke stavove. Iako je većina njih davno izgubila bitku i više ne služe goste, njihove priče ostaju da žive u ovom gradu.

Pozivamo sve Novosađane, goste, turiste i sve koji žele da nauče nešto više o istoriji Novog Sada,  da se prijave na sledeću turu:

03.07. – "Jevrejski Novi Sad" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada

  • 18.00h - Okupljanje kod ulaza u Jevrejskog groblje - Grbavica , Doža Đerđa
  • Tema vođene ture: Jevrejski Novi Sad - Procvat jevrejske zajednice u međuratnom periodu i stradanje u Drugom svetskom ratu.
  • Napomena: Nakon Jevrejskog groblja predviđen je obilazak Jevrejske ulice i Sinagoge gde ćemo čuti nešto više o jevrejskoj zajednici koja je jedna od najstarijih zajednica u Novom Sadu.

Tematske ture, sa početkom od 18.00h trajaće 60 minuta, a publiku će sa zanimljivom istorijom Novog Sada upoznati turistički vodić Biljana Milošević.

Za prijavu i sve dodatne informacije obratite nam se putem mejl adrese: ivana.rajinac.cpg@gmail.com

Biljana Miloševićcolor media communicationsgrad novi sadnovi sad za početnikeNovosadske kafane i poslastičarnicetematske turističke tureturistička turaturistički vodičzanimljiva istorija novog sada