Cene robe i usluga u Srbiji 42 odsto ispod proseka EU

Cene robe i usluga u Srbiji su 42 odsto ispod proseka EU, odeća i obuća koštaju gotovo isto kao na tom tržištu, dok su elektronski uređaji najskuplji u regionu, pokazuju rezultati istraživanja evropske agencije za statistiku Evrostat.

Kako je prenela Beta, cene robe široke potrošnje u Srbiji su na istom nivou kao i u Albaniji i nešto više nego u ostatku regiona. U Severnoj Makedoniji su upola niže od proseka EU, u Bosni i Hercegovini su za 45 odsto niže, a u Crnoj Gori za 43 odsto. Cene hrane i bezalkoholnog pića u Srbiji su na 80 odsto proseka EU, alkohola i duvana na 62 odsto, a cene odeće i obuće su blizu proseka EU (oko 93 odsto).

U Srbiji je, među zemljama regiona, najskuplja elektronika široke potrošnje (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), pri čemu su cene u svim državama osim Severne Makedonije iznad proseka EU. U regionu su hrana, bezalkoholno i alkoholno piće i duvan najskuplji u Albaniji, a alkohol i duvan u Severnoj Makedoniji su najjeftiniji u celoj Evropi. Restorani i hoteli su u regionu za oko 50 odsto jeftiniji od proseka EU, pri čemu su najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a najskuplji u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i upola su niže od proseka EU. U Srbiji su cene komunikacijskih usluga na 73 odsto proseka EU, a u regionu su skuplje jedino od Severne Makedonije. Istraživanje Evrostata je obuhvatilo više od 2.000 dobara i usluga, a sprovedeno je u 37 evropskih zemalja, uključujući članice EU, Island, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku. Najviše potrošačke cene u Evropskoj uniji ima Danska, 41 odsto iznad proseka EU, a najniže su u Rumuniji, 45 odsto ispod proseka. Danska je najskuplja zemlja EU kada je reč o o hrani i bezalkoholnim pićima, odeći i obući, dok su alkohol, duvan, odeća i obuća najjeftiniji u Bugarskoj. Pored Danske, potrošačke cene u Norveškoj i na Islandu su za 39 odsto i 37 odsto iznad proseka EU, u Švedskoj su cene robe i usluga 30 odsto iznad proseka, a u Finskoj 26 odsto, što nordijske zemlje čini najskupljim evropskim zemljama.

Najviše potrošačke cene u celoj Evropi ima Švajcarska, 70 odsto iznad proseka EU, a najniže Turska, 62 odsto ispod proseka EU. Hrana i bezalkoholno piće su najskuplji u Švajcarskoj, alkohol i duvan u Norveškoj, a odeća i obuća u Danskoj. Inače, najveće razlike u cenama u zemljama EU su zabeležene u restoranima i hotelima i kada su u pitanju alkohol i duvan. Najskuplje restorane i hotele u EU imaju Danska (154 odsto proseka EU), Švedska (138 odsto) i Finska (131 odsto), a najjeftinije Bugarska (46 odsto proseka EU), Rumunija (53 odsto) i Mađarska (56 odsto). Irci najviše plaćaju duvan i alkohol, a cene u toj zemlji su za 87 odsto iznad proseka EU. Iza njih su Finci (158 odsto proseka EU), Šveđani (136 odsto) i Francuzi (133 odsto). Ti proizvodi su najjeftiniji u Bugarskoj (61 odsto proseka EU), Mađarskoj (69 odsto) i Poljskoj (70 odsto). Među zemljama EU, hrana i bezalkoholna pića su najjeftiniji u Rumuniji (66 odsto proseka EU) i Poljskoj (68 odsto), a najskuplji su u Danskoj (129 odsto proseka EU), Luksemburgu (126 odsto) i Austriji (125 odsto). Razlike u cenama odeće su manje među zemljama EU, od najjeftinije Mađarske (73 odsto) do najskuplje Danske (130 odsto).

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

alkoholcena roba i uslugaduvanelektronikaevropska unijagarderobahranaodeća