PREPOZNAJTE IH NA VREME: Skriveni znakovi dehidratacije

Kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, svi bi trebalo da obratimo pažnju na to koliko tečnosti unosimo u organizam.

- Čak i blaga dehidratacija, gubitak od jedan do dva odsto telesne tečnosti, ako se ne nadoknadi dovoljno brzo, može da prouzrokuje opasne komplikacije - rekla je doktorka hitne medicine Melisa Leber.

Ipak, nije uvek jednostavno, ističe ona, da prepoznamo da je telu hitno potrebno da nadoknadi tečnost, a neki od najčešćih znakova dehidratacije zapravo su prikriveni i ne povezujemo ih sa potrebom za unosom tečnosti.

Zadah i suva usta

Iako zadah nije, naravno, uvek pokazatelj dehidratacije, dr Leber kaže da se ponekad kada telu voda kritično nedostaje, u ustima smanjuje proizvodnja pljuvačke koja pomaže u razgradnji hrane i njenom ispiranju.

- Smanjeno lučenje pljuvačke omogućava i razmnožavanje bakterija koje prouzrokuju zadah - objasnila je za doktorka.

Drugi potencijalni znak dehidracije mogu, kao dodaje, da budu suva i "ljepljiva" usta.

Grčevi u mišićima

Jedan od razloga grčenja mišića pri vežbanju je dehidratacija, odnosno pad elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma koji su nam preko potrebni jer pomažu ravnoteži pH nivoa organizma, pa kontrolišu rad nervnog sistema.

- Ako za vreme velikih vrućina najednom osetite bolove ili stezanje u mišićima, možda je to znak da vam nedostaje tečnosti - kaže dr Leber.

Glavobolja

Glavobolje su najčešći pokazatelj blage do umerene dehidratacije, a mogu biti podnošljive i blage ili jake i intenzivne.

Isto tako, dehidratacija može pokrenuti i epizodu migrene, a pretpostavlja se da je jedan od razloga to što nedostatak vode smanjuje moždano tkivo, što uzrokuje bol.

Tamna mokraća

Jedan od načina na koji lekari dijagnostikuju dehidrataciju je ispitivanje koncentracije vode u urinu, a dr Leber kaže da i sami po boji mokraće možemo da vidimo imamo li dovoljno tečnosti u organizmu.

- Ako je boja urina bledožuta, imate dovoljno tečnosti, a tamnija žuta može da bude znak dehidriranosti organizma - kažu stručnjaci iz klinike Mejo.

Glad

Želja za hranom i pićem dolazi delom iz hipotalamusa, područja mozga koje kontroliše glad, žeđ i telesnu temperaturu, a ako ste brzo nakon jela gladni, možda vam zapravo nedostaje tečnosti, kaže dr Leber.

- Nekada, naravno, glad samo znači glad i teško je zaključiti da li je reč o potrebi za tečnošću - dodaje doktorka. Ona takođe savetuje da se leti preventivno pije više tečnosti nego inače.

Umor

Ako nemamo dovoljno tečnosti koja telu pomaže u isporuci hranjivih sastojaka u ćelije, možemo da osetimo umor koji ne prestaje, čak ni kad smo naspavani.

Hidratacija je važna za većinu telesnih funkcija, pa nedostatak vode deluje skoro na sve radnje u organizmu, čak i na san, ali lekari ističu i da snu ne pomaže ni preterani unos tečnosti, već je potrebna "zdrava ravnoteža".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

dehidratacijagladmokraćaSansuva ustatamna mokraćatečnostumorurinvisoke temperaturevodazadah