ZAVRŠEN DVODNEVNI AFRO FESTIVAL: Boje, zvuci i ukusi Afrike u Beogradu

U nedelju, 27. juna završen je ovogodišnji dvodnevni Afro festival. Posetioci Muzeja afričke umetnosti u Beogradu imali su priliku da u zgradi ovog muzeja na Senjaku i tokom sajamske izložbe u muzejskom vrtu, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu afričkih zemalja, posete brojne štandove sa umetničkim i zanatskim predmetima Afrike, učestvuju u velikom broju kreativnih radionica za decu i odrasle, plešu u ritmu afro-bita i probaju tradicionalna jela ovog egzotičnog kontinenta.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo zbog sjajne atmosfere i velikog broja posetilaca pogotovo imajući u vidu da je Afro festival jedan od prvih gradskih festivala koji su krajem juna, uprkos brojnim izazovima, organizovani nakon što se život vratio u grad po ublažavanju protivepidemijskih mera.

Vrtom i muzejskim zdanjem je za dva dana prošao veliki broj posetilaca iz Beograda, regiona i inostranstva, diplomate koje rade u Beogradu i brojni ljubitelji afričke umetnosti i kulture. Tokom čitavog vikenda se moglo uživati i u zvucima đembea, učestvovati u takmičenjima u društvenoj igri mankala, igrati kapuera, učestvovati u dečijim literarnim i likovnim radionicama i javnim vođenjima kroz postavke Muzeja afričke umetnosti na srpskom i engleskom jeziku.

Drugi dan Afro festivala je tradicionalno bio u znaku Durbara – Dana prijateljstva – prezentacije afričkih ambasada u Beogradu koje su na svojim bogato i raznoliko ukrašenim štandovima sa kulinarskim specijalitetima i bogatom ponudom zanatskih i suvenirskih predmeta i promocijom turističke ponude predstavljale lepote svojih zemalja – Alžira, Angole, Gvineje, Egipta, Konga, Maroka, Tunisa i Namibije.

Istog dana je održano i ceremonijalno otvaranje Afro festivala tokom koga su se publici obratili NJ.E. Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira i direktorka Muzeja afričke umetnosti dr Marija Aleksić.

Istaknuto je da je Afro festival ključno mesto za okupljanje afričke zajednice u Beogradu i da će afričke zemlje nastaviti da obogaćuju kolekciju umetničkih predmeta muzeja i da podržavaju rad jedine institucije ovog tipa u svetu čije je sedište u zemlji koja nije učestvovala u gnusnom i neljudskom činu porobljavanja i kolonizacije afričkog kontinenta.

- Muzej afričke umetnosti u Beogradu je simbol prijateljstva Afrike i Srbije i naša je dužnost da ga čuvamo - istakao je ambasador Šebšub.

Direktorka Aleksić je uz veliko zadovoljstvo povodom uspešno organizovanog Afro festivala kao najvažnije godišnje manifestacije Muzeja afričke umetnosti, zahvalila svim afričkim ambasadama koje godinama podržavaju ovaj festival, svom timu u Muzeju kao i posetiocima festivala koji svojim prisustvom potvrđuju njegov značaj, kao i svoju ljubav prema Africi. Aleksić je poručila da Muzej planira svoje dvadeset četvrto izdanje u junu 2022, sa još raznovrsnijim muzičkim i umetničkim programima i sadržajima.

Izvor: Promo
Foto: Jelena Janković/Promo

afrikaafro festivalMarija Aleksićmuzej afričke umetnosti