FABRIKA VAKCINA U SRBIJI DO KRAJA GODINE: Potpisan memorandum sa "Sinofarmom" i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Memorandum o razumevanju i saradnji za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine u Srbiji potpisan je danas u Beogradu između Srbije, kineskog proizvođača vakcine i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Potpisivanje Memoranduma je prvi konkretan korak ka izgradnji fabrike vakcina u Srbiji, a prema rečima premijerke Ane Brnabić cilj je da fabrika bude izgrađena do kraja godine.

- Imamo ambiciozne ciljeve. Cilj je da do kraja godine izgradimo fabriku za proizvodnju vakcina, da paralaleno sa tim radimo i na punjenu i da do kraja godine već imamo 10 miliona doza koje smo napunili u Srbiji, a da ubrzo nakon toga počeno i sveobuhvatan proces proizvodnje - rekla je Ana Brnabić.

Ona je ukazala da je danas važan dan za Srbiju, ali i za region, jer ćemo vakcinu imati bliže, biće dostupnija i moći ćemo spremnije dalje da se borimo protiv pandemije korona virusa.

- Ovo je početak i jedne šire saradnje Srbije, Kine i UAE i u oblasti biomedicine, bioinformatike, upotrebe veštacke inteligencije u farmaciji. Ovo je nastavak saradnje koju smo počeli tokom teškog perioda kovid krize, kada smo zajedno napravili i dve laboratorije za PCR testiranje - rekla je Brnabić.

Takođe, potpisivanje Memoranduma je i rezultat posete predsednika Aleksandra Vučića u martu ove godine Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je dogovorena saradnja na izgradnji fabrike.

Premijerka je zahvalila Sinofarmu na saradnji tokom kovid krize, navodeći da je Srbija od te kompanije kupila četiri miliona vakcina, te da nam je isporučeno 4,2 miliona, jer je 200.000 cepiva donacija, a neke količine su isporučene i ranije.

Brnabić je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu, dodajući da su kineske vakcine odlične, bezbedne, tradicionalne.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je potpisivanje Memoranduma važan korak napred u saradnji oko zajedničke prozivodnje kineskih vakcina protiv kovida 19.

- Ovo je jedan novi početak saradnje Srbije i Kine u oblasti farmaceutske industrije - rekla je Čen.

Ona je navela i da se Kina trudi da ispunjava obećanje predsednika Si Đinpinga da kineska vakcina protiv kovida 19 bude globalni javni proizvod, te da je kineska strana obezbedila i isporučila više od 500 miliona doza i supstanci vakcina za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

- Veoma cenimo što Vlada Srbije pruža pomoć drugim zemalja u regionu u vakicinaciji, a kineska strana je spremna da ulaže zajedničke napore sa srpskim partnerima i UAE kako bi što pre izgradili fabriku. Srbija će imati ne samo dovoljno vakcina za svoju unutrasnju upotrebu, već će moći da pruži i još veću pomoć drugim zemljama u borbi protiv pandemije - rekla je Čen.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ana BrnabićkoronakoronavirusKovid-19pandemija koronavirusaSinofarmvakcinavakcinacija