Izdavač magazina "Balkan Travel" tužen zbog plagijata!

"Balkan Media Tim", agencija čiji je osnivač Olivera Jovićević, poznata voditeljka RTS-a je pokrenula magazin "Balkan Travel" koji je iskopirao magazin "Hello! Travel!" koji po licenci izdaje Color Media Communications. Olivera Jovićević je u junu 2019. tražila ponudu za izdavanje magazina "Hello! Travel: Bajina Bašta" da bi godinu i po kasnije njena agencija izdala plagijat - "Balkan Travel".

Kompanija Color Media Communications od 2016. izdaje magazin "Hello! Travel" posvećen pojedinim destinacijama u regionu. Magazin "Hello! Travel" se kao i nedeljnik "Hello!" izdaje po licenci kompanije Hola S.A. iz Madrida. Pomenuta španska kompanija izdaje nedeljnik "Hola!" od 1944. a od 1988. i magazin "Hello!" u Velikoj Britaniji. Danas porodica "Hello!/Hola!" broji 24 izdanja širom sveta a nedeljnik "Hello!" u Srbiji izlazi od 2007.

Prvo specijalizovano izdanje "Hello! Travel: Budva" štampano je 2016. godine da bi odmah iza njega usledili i magazini posvećeni drugim destinacijama u regionu: Skijališta Srbije, Crna Gora, Novi Sad, Zlatibor, Vojvodina, Srbija - Aktivni odmor, Vrnjačka Banja, Jahorina, Boka kotorska, Zagreb i Skijališta Crne Gore.

"Nakon pauze u 2020. zbog epidemije koronovirusa, u dogovoru sa Turističkom organizacijom Srbije počeli smo sa pripremama za izdanje 'Hello! Travel: Kuturna baština Srbije'! Bili smo neprijatno iznenađeni kada smo početkom ove godine videli izdanje 'Balkan Travel' i uverili se da je gotovo u potpunosti iskopirano naš magazin! Obavestili smo vlasnike licence u Madridu i dobili ovlaštenje da tužimo izdavača magazina 'Balkan Travel'! Verovali smo da su vremena kada je bila uobičajena krađa tuđe intelektualne svojine daleko iza nas, međutim očigledno je da se pojedinci i dalje time bave!", kaže Žikica Milošević, glavni urednik magazina "Hello! Travel".

Naime, "Balkan Media Tim", agencija čiji je osnivač Olivera Jovićević, poznata voditeljka RTS-a je pokrenula magazin "Balkan Travel" koji je iskopirao magazin "Hello! Travel!" koji po licenci izdaje Color Media Communications.

Sajt Istinomer citira tekst iz "Večernjih novosti": „U Školi za medijske talente „Balkan medija tim“, Olivera Jovićević, njen osnivač, zajedno sa najboljim srpskim TV novinarima i poznatim TV licima, obučila je već nekoliko generacija budućih novinara. Koje su najvažnije lekcije koje uče? – Pismenost, hrabrost, odgovornost, integritet, veliki rad – ako nemaš i ne možeš, bavi se nečim drugim. Verujem da je vežno da to zna mlad čovek koji želi da pravi karijeru u medijima.“ ("Večernje novosti" 26. novembar 2011. godine).

U intervjuu za "Blic" u martu 2014. na pitanje „da li sebe vidite kao PR, ili možda atašea za štampu, ili čak u visokoj politici“, Olivera Jovićević je odgovorila: „Vodim agenciju za odnose sa javnošću ‘Balkan media tim’ onoliko koliko mi moj posao na televiziji dozvoljava. Politika, diplomatija? U budućnosti ništa od toga nije mi strano.“ (Blic, 2. mart 2014. godine).

Zanimljivo je da je Olivera Jovićević (rođena 1966. u Bajinoj Bašti) u junu 2019. tražila ponudu za izdavanje magazina "Hello! Travel: Bajina Bašta" kako bi je prezentovala tamošnjoj turističkoj organizaciji, da bi godinu i po kasnije njena agencija izdala plagijat - "Balkan Travel".

Color Media Comunications je tužila udruženje građana "Red Pres" na koji su sa "Balkan Medije" od 12.02.2021. preneta osnivačka prava za magazin "Balkan Travel". Traži se zabrana daljeg izdavanja magazina, naknada materijane štete kao i povlačenje iz prodaje primeraka magazina "Balkan Travel". U pravnom timu Color Media Communications i advokatskoj kancelariji Šijan koja ih zastupa tvrde da će informaciju o tužbi proslediti svim opštinskim, regionalnim i nacionalnim turističkim organizacijama u regionu.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Printscreen

Balkan Media TimBalkan Travelcolor media communicationshello travelHola!olivera jovićevićplagijatRed Prestužbažikica milošević