MEDITERANSKI MAJAMI: Završena najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji (FOTO)

Posle 17 godina izgradnje, neboder "Intempo" u španskom letovalištu Benidorm konačno je završen. Sa 187 metara najviša je stambena zgrada u Evropskoj uniji, a njegove kule bliznakinje mogu da se pohvale i najbržim liftom u Španiji, koji se kreće brzinom od 4,2 metra u sekundi i do najvišeg sprata stiže za 52 sekunde.

Neboderi u španskom odmaralištu Kosta Blanka mogu da se nadmeću sa Menhetnom ili Hongkongom, sa 80 blokova višim od 25 spratova, ali "Intempovih" 47 spratova ostavlja sve u senci.

Kule "Intempo" su na vrhu povezane konstrukcijom u obliku dijamanta, gde je cena apartmana u penthausu oko dva miliona evra. Inače, početna cena za stan u ovoj zgradi je 257.000 evra.

Odmarališta poput Benidorma podnela su najveći teret drastičnog pada inostranih posetilaca tokom pandemije koronavirusa. Ipak, 100 od 256 stanova u "Intempi" je unapred prodato - oko 60 odsto Špancima, a ostatak Rusima, Skandinavcima, Nemcima i Belgijancima.

"Intempo" je promenio više vlasnika, a trenutni vlasnik fond SVP Global, platio je 60 miliona evra za preuzimanje dugova zgrade od banke "Sareba".

Inače odmaralište Benidorm inspirisao je crtača Betmena da radnju najnovijeg stripa smesti upravo tu.

Nagrađivani španski grafičar Pako Roka rekao je da ga je izabrao jer, sa svim neboderima, izgleda kao "negde između Las Vegasa i Gotama".

Izvor: RTS
Foto: Wayne Sidlauskas - YouTube/PrintScreen

apartmanbenidormIntempoletovalisteliftnajviša stambena zgradapenthausšpanijastan