Opet se praši u "Potkrovlju"

Početkom osamdesetih godina, "Potkrovlje" je bio jedan od značajnijih bendova beogradske struje novog talasa. Nastupali su često, na nekim grupnim koncertima bilo je i po više hiljada ljudi. Priznanje su im odavali i bendovi kao što su "Piloti", "Poslednja igra leptira", svirali su sa "Divljim jagodama", "Bulevarom", Bora Čorba je često znao da im svrati na probu...

Nažalost, sve to nije bilo dovoljno da ostave bilo kakav diskografski trag. "Potkrovlje" je imalo angažovane tekstove, tada politički vrlo nepodobne, kompromise nisu hteli da prave. Cenzura nije popuštala, razlaz je bio neminovan.

...i sada

Čak četvrt veka kasnije, dešava se nešto veoma neobično za našu rok scenu. Nije u pitanju klasičan "revival". Autor pesama i gitarista originalne postave Predrag Marinković, svima znan kao Peca, sada se pojavljuje u ulozi "gurua", a na bini je osmoro mladih ljudi. Niko od njih nije bio ni rođen kad je "Potkrovlje" prašilo!

Originalnom imenu benda sada je, simbolično, dodat broj 25. Sviraju se stare pesme "Potkrovlja", ali prilično izmenjene, prilagođene novom vremenu.

Nekad pank, sad pop rok

- Mi smo tada bili pank, buntovnički orijentisani. "Potkrovlje 25" je više jedan čvrst pop rok bend, tekstovi su ljubavni - objašnjava Peca.

- Sve ovo je počelo sasvim slučajno. Gitarista Marko Đurašić i ja radimo zajedno na televiziji "Stankom". On se već neko vreme bavi muzikom i, u jednom trenutku, došao je na ideju da se oformi grupa koja bi svirala moje stare pesme. Krenula je ona priča - "imam druga, zna dobro da svira", pa taj drug ima druga i tako se uglavnom svi skupiše. Zanimljivo je da je pevačica Marija Stanojević došla sasvim drugim putem – preko oglasa na Internetu. Prvo se pokazala kao prodorna, a zatim i da nam glasovno sasvim odgovara.

"Hej, ljubavi" pre svih

Grupa je za sada uvežbala devet pesama. Utisak je nepodeljen – favorit broj jedan, "hit na prvu loptu" u najavi, sa zaraznim refrenom, je pesma "Hej, ljubavi". Ipak, u glavi brzo ostaje i sjajan rege "Beogradsko leto", zatim "Reci da", "Sve moje ljubavi", "Oktobar", prava rok balada "Samo si ti"...

- Planiramo da uskoro realizujemo ozbiljan demo snimak sa dve pesme, nismo još definitivno odlučili koje. Za jednu od njih uradićemo i spot. Želimo da se na taj način predstavimo publici, ali i izdavačima. Ako sve protekne onako kako priželjkujemo, sledeći korak bi bio – snimanje albuma sa 12 pesama. Jedino što ćemo biti na slatkim mukama, pošto imam čak 100 tekstova i 50 gotovih numera - uz osmeh kaže Peca.

Najstariji nas podmlađuje!?

Peca je čovek koji u sebi nosi ogromnu pozitivnu energiju. U to su, ne tako davno, mogli iz dana u dan da se uveravaju i njegove kolege s kojima je, kao tonski realizator i muzički urednik, radio na nekoliko radio-stanica, ali i sami slušaoci. Njegova ljubav prema muzici je takva da, recimo, kada se bend odmara nekoliko minuta, mora da dograbi neki instrument u studiju i zasvira bar nekoliko tonova. Zato nije ni čudo što i članovi ovog novoformiranog benda prosto obožavaju da rade s njim.

- Zvuči čudno, pošto Peca ima 45 godina, a mi dvadesetak, ali – on nas podmlađuje - kaže gitarista Nemanja Nenadić. - Super je za saradnju, ne insistira da sve bude po njegovom. Daje nam dosta prostora za kreativnost, a uz sve to, odličan je autor. Verujem da će njegove pesme konačno, uz našu pomoć, doći do široke publike, jer to svakako zaslužuju.

Potkrovlje – u podrumu

"Potkrovlje 25" za sada vežba – u podrumu jedne zgrade na Slaviji. Svaka subota uveče je njihova. Verujemo da će uskoro izaći odatle i napraviti krupne korake na našoj sceni.

Ako je išta potrebno srpskom pop roku – to je mlad bend s jakim autorskim pesmama, kvalitetan mejnstrim koji redovno vezujemo za stare asove i pri tom kukamo što njihovih naslednika nema.

E, ima ih. Zovu se "Potkrovlje 25".

Milan Ćunković