NIKAKO GLADNI U KREVET: Večeru ne bi trebalo da preskačete, čak i kada želite da skinete kilograme

Problem sa kojim se većina ljudi suočava kada pokušava da se hrani zdravo je da su gladni neposredno pre spavanja, ali ne žele da jedu nešto što će se negativno odraziti na njihovu dijetu.

Ispostavilo se da ukoliko odlazite u krevet gladni to zapravo može samo da našteti naporima da izgubite kilograme.

Prazan želudac znači nemiran san i verovatnoću da ćete se probuditi gladni, pa ćete tada možda doneti nezdrav izbor za doručak.

Umesto da izbacite posljednji obok u toku dana, jednostavno dobro birajte šta ćete da pojedete.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je najbolja vrsta jogurta jer sadrži dosta proteina, a malo šećera. Od proteina ćete biti siti, a pomoći će i pri izgradnji mišića dok spavate. Nedavna studija pokazala je da ukoliko jedete proteine pre spavanja to podstiče njihovu sintezu preko noći, što pomaže pri oporavku i izgradnji mišića. Osim toga, proteini pomažu sagorevanje masti.

Trešnje

Trešnje su prirodan izvor melatonina, hormona koji reguliša san. Osim toga pune su i antioksidansa koji se bore protiv upala i mogu da podstaknu mršavljenje.

Maslac od kikirkija i hleb od celovitih žitarica

Maslac od kikirikija sadrži aminokiselinu triptofan koja pomaže kod spavanja, a B vitamini i hleb od celovitih žitarica pomažu pri apsorpciji istog. Maslac od kikirkija je i izvrstan izvor biljnih proteina.

Proteinski šejk

Ako ste među onima koji vole da treniraju uveče, nije loša ideja da popijete proteinski šejk nakon treninga. On će imati isti efekat kao i proteini iz grčkog jogurta.

Banana

I u bananama se nalazi triptofan, a uz to su bogate i vlaknima koja će vas držati sitima.

Kefir

Kefir je prepun dobrih bakterija i probiotika, pa tako pomaže da održite probavni sistem zdravima, ali pomaže i kod nadutosti. Kefir takođe sadrži triptofan.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bananadijetagladgrčki jogurtkefirproteinski šejkSanspavanjetrešnjevišak kilogramaželudac