PUTOVAĆEMO BEZ PROBLEMA: Evropska unija neće skinuti Srbiju sa zelene liste 15. avgusta

Ministarka turizma Tatjana Matić smatra da Savet Evropske unije 15. avgusta neće skinuti Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja, kao i da će se putni aranžmani koje su naši građani uplatili realizovati bez ikakve smetnje.

- Mi još uvek nismo u crvenoj zoni, niti smatramo da ćemo biti skinuti sa zelene liste, ali nam je i dalje izuzetno značajno da se vakcinacija obavlja i da je to ključ za uspešan izlazak iz ove situacije - istakla je ministarka.

Matićeva je navela da se razvoj epidemiološke situacije pomno prati u Evropi i da se u skladu sa epidemijskom situacijom donose nove mere.

- Kad su u pitanju putni aranžmani koje su naši građani uplatili, oni će se bez ikakve smetnje realizovati, dakle bez ikakvih prepreka će građani moći svoje putne aranžmane da iskoriste ove godine i posle 15. avgusta - navela je ona.

Matićeva je istakla da će to možda biti realizovano uz određene, možda strože epidemijske uslove, ali da sumnja da će se nakon 15. avgusta išta menjati.

- Ono što je za nas kao zemlju ključno i ono o čemu pričamo, ne samo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija već i sva nadležna ministarstva i stručnjaci, jeste još uspešnija imunizacija stanovništva i to pogotovo mlađe populacije - kazala je Matićeva.

Prema njenim rečima, to je ključno kako za stabilizaciju epidemiološke situacije, tako i za sve naše buduće privredne, turističke i druge aktivnosti.

Matićeva je naglasila i da nam je putovanja u Evropsku uniju prvenstveno omogućila uspešna vakcinacija staovništva, čime je Srbija stavljena na zelenu listu.

- I upravo zahvaljujući uspešnoj imunizaciji potpisali smo sporazume o digitalnim sertifikatima s mnogim zemljama članicama Evropske unije, na osnovu kojih su naši građani, koji su pre svega vakcinisani, ali i oni koji nisu, mogli da putuju - rekla je ministarka turizma.

Prema njenim rečima, u tom smislu stavljanje na zelenu listu nije bio preduslov za naša putovanja u EU.

Ona je podsetila da su građani Srbije i pre 18. juna, kad je Srbija stavljena na zelenu listu EU, već mogli da putuju u mnoge zemlje, kao što su recimo Grčka, Hrvatska, Mađarska.

- Svakako da je stavljanje na zelenu listu vrlo dobar znak za nas i to je omogućilo konkretno ulazak bez ikakvih zahteva u neke zemlje članice, kao što je Holandija, koja je samim tim dozvolila da svi naši građani, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, koji imaju neku od potvrda mogu da ulaze u ovu zemlju - zaključila je Matićeva.

Izvor: Blic.rs/Kurir
Foto: Ilustracija/Pexels.com

epidemiološka situacijaevropska unijaimunizacijakoronavirusKovid-19ministarstvo turizmaputovanjatatjana maticvakcinacija