MALA JE VEROVATNOĆA DA SU VIRUS DONELI TURISTI: Povećanje broja zaraženih nije zbog letovanja i koncerata

Manifestacije sa okupljanjem velikog broja ljudi poput Egzita, koji je posetilo 200.000 ljudi, nisu uticale na povećanje broja novoobolelih od virusa Kovid-19, jer su se oni okupljali napolju uz poštovanje epidemioloških mera, izjavio je danas virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta iz Kraljeva Milanko Šekler.

On je na TV Tanjug rekao da to pokazuje koliko je značajna vakcinacija i testiranje, što, kako je istakao, međutim, to dobrom delu stanovništva još uvek nije jasno.

Dodao je i da je mala verovatnoća i da su zarazu doneli turisti kolji su se vratili sa letovanja.

- Oni su tamo bili na otvorenom, na plaži, a u Grčkoj i Turskoj se strogo poštuju mere u restoranima, uz stalnu dezinfekciju ležaljki i suncobrana koji se koriste - podsetio je Šekler.

Ocenio je da će, međutim, početak školske godine biti trenutak kada se može očekivati drastičan skok broja zaraženih.

- Sada dijagnostikujemo oko 600 zaraženih dnevno i to usred toplote i visokog UV zračenja i pre perioda kada deca kreću u školu, a odrasli se vraćaju na posao, gde će svi da budu u zatvorenom. To je momenat koji će da pokrene novi skok broja zaraženih - rekao je Šekler.

On ističe da su vakcine presudne u borbi protiv virusa, jer on iako mutira i povećava prenosivost, izaziva sve slabiji patogeni efekat.

- Ja sam rekao da je to što se pojavio delta (soj) vrlo dobra vest, jer je potvrđeno da on ne izaziva veću smrtnost i težu kliničku sliku i patogenost. Ali, onaj koji se nije vakcinisao, neka ne računa da ako se zarazio deltom da će to biti blaže. Neće. Za njega neće. Njima je sasvim svejedno da li su se zarazili alfa ili delta virusom, oni će da prolaze kroz isti pakao - bio je izričit Šekler.

Ovaj stručnjak je uveren da obavezna vakcinacija dece kao uslov da mogu da pohađaju školu neće dati rezultat.

- Po mom mišljenju je suludo očekivati da imaš odziv na vakcinaciju dece kad nema odziva roditelja te dece. Ako imate u delu populacije u koji spadaju roditelji te dece 25 odsto vakcinisanih, kako očekujete da će obuhvat vakcinisanja dece tih roditelja da bude veći. Čak i tamo gde je jedan roditelj vakcinisan a drugi nije, neće biti efekta. Ako bude jedan odsto vakcinisane dece, ja ću da častim - rekao je Šekler.

Dodao je da nema smisla u takvim okolnostima organizovati nastavu za svakog stotog učenika, a i da nema vremena za vakcinaciju učenika, jer i da počne odmah, tek sredinom septembra bi deca bila zaštićena.

- Što se tiče polaska u školu, bilo bi jako važno da se koriste ovi lepi dani i da provetrenost učionica bude vrhunska, a da prozori budu otvoreni i cele noći. Poslednji radovi pokazuju da to daje neverovatne efekte - rekao je stručnjak.

Šekler je ocenio da bi u ugostiteljskim objektima mogao da se primeni sistem kao i na velikim manifestacijama.

- To znači da kafa može da se popije samo uz potvrdu o vakcinaciji, preležanom virusu ili uz negativan PCR test i poštovanje pravila o ograničenju broja gostiju i provetravanje restorana - rekao je Šekler.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

broj vakcinisanihbroj zaraženihegzitkoncertikoronavirusKovid-19letovanjaMilanko Šeklerputovanjaškolska godinaturistivakcinacijavakcinacija dece