BENEFITI ZA FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE: Sve blagodeti boravka na moru

Boravak na moru je zdrav, to smo dosad mnogo puta čuli. Ali zašto?

Prema brojnim istraživanjima, boravak na moru ima brojne benefite po naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Ovo je najbolji lek za nervozu, anksioznost i stres. Pored toga što se psihički osećamo bolje, more leči neke probleme s kožom, a pomaže nam i da sagorimo kalorije.

Voda

Morska voda prepuna je minerala koji mogu da pomognu u lečenju kožnih oboljenja poput psorijaze i ekcema, kao i akni. Isto tako, slana voda ublažava iritaciju nosa, sinusitis i visoku temperaturu. Boravak na moru utiče i na pojačano lučenje hormona sreće - dopamina i serotonina.

Povetarac

Povetarac učestvuje u detoksikaciji tela jer udisanjem morskog vazduha pluća punimo negativnim jonima. Na taj način jačamo imuni sistem. Uz to, negativni joni imaju antidepresivni efekat i pomažu da se izborimo s sezonskim afektivnim poremećajem.

Pesak

Pesak predstavlja prirodni piling. Samim tim, boravak na plaži čini naša stopala mekanijim. Isto tako, pomoću peska naše telo apsorbuje elektrone, što poboljšava naše zdravlje i usporava starenje. Topao pesak pod stopalima umiruje. A uz sve to, hodanje plažom, budući da je malo otežanije, nam pomaže da sagorimo kalorije.

Zvuk

Zvuk talasa umiruje um, jača mozak i kognitivne sposobnosti. Uz sve to, ima efekat meditacije na celo naše telo.

Boja

Studije su pokazale da osobe koje žive pored mora manje su izložena stresu. Prema istraživanjima, postoji veza između zdravlja i plave boje vode i neba. Generalno, plava boja umiruje i opušta. Stoga, plaža je idealno mesto ukoliko smo u potrazi za mirom i tišinom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

anksioznostfizičko zdravljementalno zdravljemorenervozapešakplava bojaplažastrestalasizvuk