HRANA ZA MOZAK: Šest začina za bolje pamćenje

Užurbani način života, stres i godine nepovoljno utiču na pamćenje, ali to se može promeniti većim unosom začina.

Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

Origano

Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šoljica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. One usporavaju gubitak pamćenja i ubrzavaju rad mozga.

Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visok krvni pritisak i daje telu više energije.

Kurkuma

Kurkuma je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi.

Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone i imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.

Ovaj začin spečava nakupljanje plaka u krvnim sudovima i omogućava bolji protok kiseonika u mozgu.

Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjujei nivo šećera u krvi. Ovaj začin je bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da ljudi su koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Bosiljak

Bosiljak otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje i briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim time i od kognitivnih problema.

Žalfija

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, naročito kod starijih osoba. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuje sa pamćenjem i pažnjom.

Đumbir

Đumbir drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu da smanje sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje.

Tajlandska studija na ženama starosti od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bosiljakcimetđumbirKurkumamoždane vijugeoriganopamćenjezacinižalfija