ZA BOLJU ODBRANU ORGANIZMA: Istraživanja pokazala da su kombinacije vakcina dobre

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je jutros da dosadašnja istraživanja u svetu pokazuju da su, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa, pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksprementiše sa dozama.

- Na ovu temu ima dosta podataka iz Turske gde su ljudima davani "Sinovak", kineska inaktivisana vakcina, ali sa nešto slabijim parametrima od "Sinofarma". Kod velikog broja ljudi su korišćene dve doze ove vakcine i jedna doza "Fajzera" što se pokazalo kao dobra kombinacija - rekao je on za TV Pink.

Prema njegovim rečima, i jedna kineska publikaciju je pokazala da dve inaktivisane kineske vakcine u kombinaciji sa jednom dozom "Fajzera", daju sasvim pristojnu zaštitu.

Naveo je i da su argentinski naučnici kombinovali dve doze "Sinofarma" sa jednim "Sputnjikom" što je, takođe, dalo dobre rezultate.

Šekler je istakao da je rešio da i sam, sa prijateljima, većinom lekarima, sprovede eksperement kako bi imao rezultate nekog ispitivanja na koje može da se osloni.

- Isprobaću prvo na sebi. Juče sam, posle dve kineske, kao treću dozu primio "Sputnjika", nekoliko doktora prijatelja će takođe primiti razne kombinacije pa ćemo nakon nekoliko nedelja kada uradimo analize krvi videti šta smo dobili - objasnio je Šekler, javlja Tanjug.

On je izjavio da mu je nepojmljivo da zdravstveni radnici neće da se vakcinišu i da bi on od njih tražio da svi koji neće da se vakcinišu taj svoj stav objasne na naučni način.

Kada je reč o slabom odzivu mladih na vakcinaciju predložio je da se i kod nas primene neke ideje iz Velike Britanije koje su tamo dale dobre rezultate.

- Trebalo bi ispred noćnih klubova, stadiona i drugih mesta gde se skupljaju mladi postaviti punktove za vakcinaciju, a prethodno doneti odluku da na takva mesta mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid ili se testirali. Na tim punktovima oni bi mogli besplatno da urade brzi antigenski test, a zauzvrat bi trebalo samo da se vakcinišu - rekao je Milanko Šekler.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

FajzerkoronakoronaviruskovidKovid-19Milanko ŠeklerrevakcinacijaSinofarmSinovakSputnjik Vtreća doza vakcinevakcinavakcinacija