UBLAŽAVAJU BOLOVE I UPALE: Najbolja esencijalna ulja za kupke

Slično kako nam esencijalna ulja pomažu da umanjimo stres i simptome sezonskih alergija, tako nekoliko kapi ulja u kupki može da nam pomogne u uklanjanju brojnih tegoba, od upale mišića do simptoma prehlade.

Naravno, ukoliko su simptomi ozbiljni, svakako se preporučuje da se posavetujete s lekarom. Ali ukoliko ste u potrazi za opuštanjem i olakšanjem tegoba, esencijalna ulja su sjajan prirodni izbor. A koja su najbolja?

Najbolja esencijalna ulja za kupke

Za opuštanje

Ulje lavande poboljšava cirkulaciju i ima umirujući efekat. Pored toga što se preporučuje za ublažavanje upale mišića. Uz sve to, pomoći će vam da bolje zaspite.

Za umanjenje bola

Kopaiba ulje pravi se od drveta koje raste u Severnoj Americi, a pokazalo se delotvorno kod umanjenja bola, naročito kod artritisa. Ovo ulje ima antiupalno i antibakterijsko dejstvo, pa blagotvorno deluje i na kožu.

Za upalu mišića

Pored toga što ima antiupalno dejstvo, ulje tamjana umiruje telo i idealno je za smanjenje upale mišića.

Protiv prehlade

Ulje eukaliptusa se preporučuje kod lečenja simptoma preglade. Otpušuje začepljen nos, opušta telo, a bori se i protiv suve kože sklone iritacijama.

Za razbuđivanje

Citrusna ulja (od pomorandže, grepfruta, limunove trave) će svojim mirisom razbuditi sva vaša čula. Stoga se ova ulja preporučuju za jutarnje kupke.

Recepti za kupke s esencijalnim uljem

Za opuštanje: 5 kapi ulja lavande i 5 kapi ulja pomorandže

Za razbuđivanje: 5 kapi ulja eukaliptusa, 3 kapi ulja limun trave i 3 kapi ulja grejpfruta

Za slatke snove: 8 kapi ulja lavande, 4 kapi ulja kamilice, 3 kapi ulja pomorandže i 1 kap ulja sandalovine

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolbolovicitrusna uljaesencijalna uljakamilicakožakupkakupkelavandalepotaopuštanjepomorandžaprehladaSanstresuljeulje eukaliptusaulje lavandeupalaupala mišićaupale