DEVET ALTERNATIVA: Kako da sagorite kalorije bez vežbanja?

Istina je da ništa ne može da nadmaši dobar trening kada pokušavate da ostanete u formi i podignete nivo endorfina. Ipak, postoji mnogo toga što možete da učinite za sagorevanje kalorija bez većeg napora.

Većina načina za sagorevanje kalorija je prilično jednostavna i previše dostupna da ih ne biste iskoristili. Neki od njih su možda neobični, ali mogu da pomognu, naročito ako niste ljubitelji teretane.

1. Ohladite vodu pre nego što je popijete

Konzumiranje vode održava ljude hidriranima, a može i da stimuliše metabolizam i podstakne sagorevanje kalorija. Prema studiji iz 2003. godine, efekat konzumiranja vode može da se maksimizira hlađenjem vode pre nego što je popijete.

Kad se osvežite hladnom vodom, interno je zagrejte do telesne temperature, što može da poveća brzinu metabolizma i do 40 odsto. Druga istraživanja pokazala su da pijenje pola litra hladne vode može da pomogne u sagorevanju između 24 i 30 odsto više kalorija za prvih 90 minuta.

2. Napravite kupku

Uranjanje u toplu kupku mnogo je više od pukog opuštanja. Studija iz 2018. otkrila je da topla kupka poboljšava cirkulaciju i transport kiseonika i hranjivih sastojaka kroz telo, olakšavajući uklanjanje metaboličkog otpada. Proces je poznat pod nazivom pasivno zagrevanje i pruža slične prednosti kao i vežbanje.

3. Posetite saunu

Osim tople kupke, i sauna može da pomogne da izgubite kilograme. Studija iz 2019. godine dokazala je da 60-minutni boravak u sauni može pomoći u skidanju 0.65 kilograma, dok ponovljene 10-minutne serije smanjuju i visceralne masnoće.

4. Probajte limfnu drenažu

Podsticanje limfnog sistema omogućava vam mnoge blagodeti koje uključuju i ubrzavanje metabolizma.

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da limfna drenaža povećava cirkulaciju, uklanja biohemijski otpad iz krvi i telesnih tkiva, smanjuje telesni stres, umanjuje nadutost i umor, smanjuje upalu i podstiče bolji san.

5. Istuširajte se hladnom vodom

Još jedan način da podstaknete svoj limfni sistem je tuširanje hladnom vodom nakon kupke ili saune.

Prema studiji objavljenoj 2014. godine u prestižnom časopisu "PLOS One", izlaganje hladnoći može vam pomoći da povećate brzinu metabolizma, pored toga što pojačava endorfine, smanjuje upalu i umiruje bolne ili premorene mišiće. Dovoljno je da pod hladnom vodom provedete 60 do 90 sekundi.

6. Razgovarajte stojeći

Dok radite neke uobičajene stvari, kao što su razgovor putem telefona, možete da stojite. Ako želite da ubrzate sagorevanje kalorija, pokušajte da balansirate na jednoj nozi tokom trajanja poziva, a tokom sledećeg se prebacite na drugu.

7. Dišite iz dijafragme

Disanje iz dijafragme ili trbušno disanje zahvata želudac, dijafragmu i trbušne mišiće, efikasnije puneći pluća vazduhom. To pomaže poboljšanju plućne funkcije, a povoljno utiče na krvni pritisak i puls.

8. Naspavajte se

Dobar san poboljšava raspoloženje, odmara vas i pomaže vam u detoksikaciji i zaceljivanju mišića nakon intenzivnog treninga.

Duboki san sagoreva kalorije i održava naš metabolizam zdravim.

9. Smejte se

Često se govori da je smeh najbolji lek, a da li ste znali da on i sagoreva kalorije?

Studija objavljena u časopisu "International Journal of Obesity" pokazala je da "istinski smeh", poput smeha tokom zabavnog filma, može da poveća brzinu metabolizma za 10 do 20 odsto.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bez treningagubitak killogramahladna vodakalorijelimfna drenažametabolizammršavljenjesagorevanje kalorijaSansaunasmehspavanjetopla kupkatuširanjezdravlje