KASNO OSAMOSTALJIVANJE: Kada mladi u Srbiji napuštaju roditeljski dom?

Napuštanje roditeljskog doma smatra se prekretnicom u prelasku iz detinjstva u odraslo doba, a novo istraživanje Eurostata govori o tome u kom uzrastu se to dešava u različitim državama regiona i sveta.

Razlozi za ovaj korak mogu varirati od materijalne nezavisnosti do učenja, rada, useljenja sa partnerom, udaje i rođenja dece... Međutim, put do nezavisnosti često nije jednostavan i može se pojaviti u različitim godinama i u različitim zemljama, navodi se na sajtu Eurostata.

Ova razlika može odražavati razlike u izazovima sa kojima se mladi ljudi suočavaju širom Evrope, kao i raznolikost kulturnih razlika među zemljama, dodaje se.

Naime, kako je navedeno, Crnogorcima treba najviše vremena da se "osamostale", dok ih u stopu prate Hrvati, Makedonci i Srbi.

Ne zaostaju puno ni Italijani i Španci, te se dolazi do zaključka da su južni Evropljani definitvno najviše vezani za "roditeljsko gnezdo".

Na severu je situacija dosta drugačija, pa tako mladi Šveđani počinju da žive sami već sa 17,5 godina u proseku.

Pogledajte grafik:

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

crna goradecadomevropahrvatskakućanapuštanje roditeljskog domanezavisnostosamostaljivanjeroditeljiroditeljski domsamostalnostšpanijasrbijašvedska