DISKRIMINACIJA JE ZAVRŠENA: Izrael ukinuo restrikcije za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca

Izrael je ukinuo restrikcije za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca, a ministar zdravlja Nican Horovic rekao je da je dugogodišnje ograničenje bilo diskriminatorsko i ponižavajuće.

Od muškaraca koji su želeli da daju krv do sada se tražilo da odgovore na pitanje da li su imali seksualne odnose sa osobama istog pola u proteklih godinu dana, jer u tom slučaju nisu mogli da budu davaoci.

Sada se potencijalni davaoci pitaju da li su imali visokorizične seksualne odnose sa partnerom u protekla tri meseca i koriste se rodno neutralne formulacije.

Ministar Horovic, deklarisani homoseksualac, objavio je da je Ministarstvo zdravlja "uklonilo ponižavajuća i nebitna pitanja" u upitnicima za davaoce krvi i dodao da će odnos biti jednak prema svakome, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

- Nema razlike između jedne i druge krvi. Diskriminacija homoseksualaca koji daju krv je okončana - rekao je Horovic.

Izraelske organizacije za zaštitu prava LGBT osoba pozdravile su taj potez, označivši ga važnim za jednakost u Izraelu.

Velika Britanija je ove godine ublažila ograničenja za dobrovoljno davanje krvi homoseksualaca i biseksualaca, posle slične odluke SAD zbog smanjenja zaliha krvi.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

davanje krvidavaoci krvidiskriminacijadobrovoljni davalac krvidobrovoljno davanje krvihomoseksualciizraeljednakostkrvLGBT osobeNican Horovicpolna diskriminacijaprava na jednakostseksualna orijentacija