POČELI PREGOVORI: Ministarstvo finansija predložilo da minimalac bude 35.012 dinara

Ministarstvo finansija Srbije je na pregovorima o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu predložilo da ona iznosi 35.012 dinara, rekao je predstavnik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić posle druge runde pregovora socijalnih partnera, Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još pre mesec dana rekao je da će minimalna zarada za sledeću godinu iznositi 35.012 dinara.

- Predstavnici Ministarstva finanisija su predložili da minimalna mesečna zarada za sledeću godinu iznosi 35.012 dinara, ali nisu imali predloge za konkretna poreska rasterećenja koja traže poslodavci - rekao je Ristić agenciji Beta.

Sindikati, UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) su, kako je rekao, saglasni da se poveća neoporeziva osnovica koja ove godine iznosi 18.300 dinara, ali ne i da se umanje doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje jer bi se na taj način smanjili i prilivi u te fondove i ugrozilo njihovo funkcionisanje.

Ristić je rekao da poslodavci odbijaju da prihvate bilo kakvo povećanje minimalne zarade ukoliko se to ne kompenzuje smanjenjem poreskih nameta, odnosno da taj trošak snosi država.

Poslodavci su ranije predlagali da povećanje minimalne zarade iznosi oko šest odsto, koliko se očekuje da bude privredni rast, uz odgovarajuće poresko rasterećenje, a sindikati su tražili da minimalna zarada bude 39.000 dinara, koliko se očekuje da bude vrednost minimalne potrošačke korpe.

Pregovori se nastavljaju u petak, 27. avgusta, nakon čega se se održati sednica Socijalno-ekonomskog saveta i konstatovati da li je i kakva saglasnost postignuta.

Ako se ne postigne dogovor o visini povećanja minimalne zarade, konačnu odluku će prema Zakonu o radu doneti Vlada Srbije.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

cena radaminimalacminimalna cena radaministarstvo finansija