UBRZAVAJU METABOLIZAM: Osam najboljih napitaka za mršavljenje

Ono što pijete može uticati na vašu kilažu, u istoj meri kao i ono što jedete. Iako ne postoji magično piće od kog ćete naprsno izgubiti višak kilograma, određeni napici drže sitost duže, te sprečavaju unošenje viška kalorija tokom jednog dana.

Određene tekućine mogu i ubrzati metabolizam, što dovodi do efikasnijeg sagorevanja kalorija u organizmu.

Zapišite sledećih 8 napitaka koji će vam pre svega doneti benefite po zdravlje, ali i pomoći da efikasno mršavite.

Voda

Voda je jedna od najboljih opcija za gubitak težine. Ne samo da je bez kalorija, već vas i zasićuje kako se ne biste prejedali.

Preporuke za dnevni unos vode su optimalnih osam čaša dnevno. Ostanite hidrirani i vitki!

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine i kofein - dva jedinjenja koja mogu ubrzati metabolizam, prema naučnicima. Istraživanja pokazuju da kofein može pomoći u sagorevanju masti, čak i dok odmarate.

Prema studiji o prekomerno gojaznim osobama iz 2005, ispitanici koji su tri meseca za redom konzumirali mešavinu zelenog čaja i 150 milgrama kofeina značajno su oslabili i redukovali količinu masti u organizmu.

Crni čaj

Kao i zeleni čaj, crni čaj je prepun antioksidanata, posebno polifenola, koji smanjuju rizik od gojaznosti. Prema studiji iz 2018. pokazalo se da polifenoli u čaju sprečavaju apsorpciju masti i šečera u organizam, i time smanjuju unos kalorija i podstiču gubitak kilograma.

Kefir

Kefir je fermentisan mlečni napitak koji sadrži oko 61 vrstu prirodnih probiotika, zdravih za organizam.

Prema studiji iz 2016. godine, gojazne žene koje su pile dve porcije kefira dnevno tokom osam nedelja imale su značajan gubitak telesne težne i smanjenje obima struka u odnosu na one koje nisu konzumirale kefir.

Proteinski šejkovi

Proteinski šejkovi poput proteina surutke, proteina soje, proteina belanaca i proteina graška pomažu u gubitku težine. Proteini u proteinskom šejku držaće vas sitima duži vremenski period, dok će vašem telu biti potrebno više energije za varenje, pa ćete tako i sagorevati više kalorija.

Crna kafa

Ispijanje crne kafe (bez šećera i mleka) smanjuje apetit, a time i unos kalorija tokom dana. Mala studija iz 2020. godine pokazala je da je ispijanje četiri šoljice kafe dnevno tokom 24 nedelje povezano sa smanjenjem masti u organizmu za 4% kod osoba sa prekomernom težinom.

Jabukovo sirće

Sirćetna kiselina, aktivni sastojak jabukovog sirćeta, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, može usporiti brzinu izbacivanja hrane iz želuca, pa ćete tako duže ostati siti.

Preporuka za konzumaciju je jedna, do dve kašike jabukovog sirćeta pomešane u šolji vode, jednom dnevno.

Sok od povrća

Iako je konzumiranje svežeg povrća uvek poželjnije zbog većeg sadržaja vlakana, sok od povrća ipak može imati pozitivan efekat kada je u pitanju gubitak težine.

Naime, sok od povrća izaziva smanjenje leptina - hormona koji oslobađa masne ćelije. Kada mu je nivo u krvi previskok dolazi do gojaznosti, te konzumacijom ovog napitka sa niskim sadržajem natrijuma leptin ćete držati pod kontrolom.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

crna kafacrni čajjabukovo sirćekefirmetabolizammršavljenjenapiciproteinski šejkovisok od povrćavišak kilogramavodazeleni čaj