NAUČNO ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Pomorandža održava mozak mladim

Konzumiranje voća i povrća veoma je važno ako brinete za svoje zdravlje, a nova istraživanja još dodatno otkrivaju dobre strane pojedinih namirnica za naš organizam.

Među poslednjim namirnicama na meti istraživanja našla se i pomorandža za koju se pokazalo da održava mozak mladim, piše "Eat This Not That".

Budući da su prethodne studije otkrile da flavonoidi, velika grupa prirodnih jedinjenja iz biljaka, deluju poput moćnih antioksidansa i usporavaju ili sprečavaju mentalno propadanje, naučnici sa Harvarda odlučili su da ispitaju vezu između dugotrajnog konzumiranja flavonoida i zdravlja mozga.

Stručnjaci su analizirali podatke 49.493 žena prosečne starosti 48 godina i 27.842 muškaraca prosečne starosti 51 godinu, koje su skupljali čak 20 godina. Za vreme istraživanja učesnici su ispunjavali upitnike o ishrani i procenjivali sposobnosti pamćenja.

Otkrili su da, i uz neke druge zdravstvene rizike, kao što su godine starosti ili unos kalorija, odrasli koji su jeli hranu najbogatiju flavonoidima, pokazali su najmanji pad kognitivnih sposobnosti od 20 odsto. Oni su unosili oko 600 miligrama flavonoida dnevno, a za poređenja radi oko 100 grama jagoda ima oko 180 miligrama flavonoida.

Potom su podelili i flavonoide u nekoliko grupa. Otkrili su da je hrana koja sadrži flavone, a to je narančasto povrće, žuto voće i povrće, povezana sa 38 odsto manjim rizikom od propadanja kognitivnih funkcija, dok hrana bogata antocijanosidima, crvena, ljubičasta i plava hrana poput raznih bobica, smanjuje rizik za 24 odsto.

Zato stručnjaci preporučuju uvođenje narandži u svakodnevnu ishranu, a isto možete i sa šumskim voćem i bobicama.

Starije odrasle osobe koje su svakodnevno počele da jedu bobice za tri meseca, imale su na testovima bolje rezultate.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

flavonoidijagodekognitivne sposobnostikolarijementalno zdravljemozaknarandžapomorandža