NAUČNO DOKAZANO: Ispijanje kafe u određeno vreme pojačava njene zdravstvene prednosti

Postoje naučni dokazi da je kafa neverovatno dobra za zdravlje. Metaanaliza 127 studija otkrila je da pijenje kafe smanjuje rizik od karcinoma do 20 odsto, kao i rizik od srčanih bolesti za pet odsto, od dijabetesa tipa 2 za 30 odsto i od Parkinsonove bolesti za 30 odsto.

Kafa je čudesna zahvaljujući prirodnim antioksidansima koji smiruju upale povezane za stresom i poboljšavaju efikasnost enzima koji regulišu insulin i glukozu. Zbog toga nije iznenađenje da oni koji piju kafu u proseku žive duže od onih koji to ne čine.

Međutim, pijenje kafe u određeno doba dana može da poveća ili smanjiti njene koristi, čak i da je pretvori u zdravstveni rizik.

Postoji deo mozga nazvan suprahiasmatično jezgro (SCN) koji kontroliše kortizol, poznat kao hormon stresa, koji vas, kad je prisutan, čini budnim, a kad ga nema pospanima. Baš poput kofeina.

SCN otpušta kortizol prema vašem cirkadijalnom ritmu, 24-satnom ciklusu koji je za svakog pojedinca malo drugačiji. Ranoranioci i noćobdije, na primer, imaju cirkadijalne ritmove koji su međusobno udaljeni za oko 12 sati.

Prema neuronaučniku Stivenu L. Mileru, istraživaču sa Medicinskog fakulteta Geisel u Dartmutu, ispijanje kafe u vreme kada SCN oslobađa kortizol ograničava pozitivne efekte kafe. Drugim rečima, kombinacija kafe i kortizola znači dodatni stres, što je loše za zdravlje.

S druge strane, ako kafu pijete kad je nivo kortizola nizak, to popravlja raspoloženje i nivo energije.

Za prosečnu osobu, koja ustaje oko šest sati ujutru, nivo kortizola doseže vrhunac između osam i deveti sati, između 12 i 13 sati i od 17.30 do 18.30.

Ranoranioci, koji ustaju između tri i četiri, te brojke vraćaju se za oko tri sata. Za osobe koje ustaju oko 10 sati, te brojke idu unapred za oko tri sata.

Kad je onda idealno vreme za ispijanje kafe?

Nivo kortizola počinje da raste čim ustanete iz kreveta, pa šoljica kafe uz doručak ili tokom putovanja na posao nije dobra ideja.

Takođe, ako odlučite da je pijete u vreme ručka, popićete je kad je nivo kortizola visok i ograničićete njenu efikasnost. Iako kortizol opada u poslepodnevnim satima, kofein ostaje u organizmu do 12 sati, zbog čega može da ometa san. Isto važi i za večernju šoljicu kafe.

Dakle, postupkom eliminacije, najbolje vreme za prosečnu osobu za šoljicu kafe je između 9.30 i 11.30 ujutru.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

antioksidansibolestienergijaenzimihormon stresaispijanje kafejutrokafakofeinkortizolnivo kortizolaraspoloženješoljica kafestressuprahiasmatično jezgroupalezdravljezdravstvene prednosti