NA RADNOM MESTU, U KUĆI I U DRUŠTVU: Pandemija doprinela rastu diskriminacije i nasilja nad ženama

Vanredni uslovi u kojima živimo već skoro dve godine, doprineli su rastućoj diskriminaciji nad ženama, bilo da je reč o kućnom nasilju, koje je u velikom porastu, ili diskriminaciji na radnom mestu i društvu uopšte, upozorio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na konferenciji Interparlamentarne unije u Beču.

Dačić je na panelu "Stavljane van snage zakona koji diskriminišu žene i devojčice jedini je način da se ostvari rodna ravnopravnost", ukazao da to nazadovanje zabrinjava i zahteva odlučnu akciju svih institucija i celog društva.

- Parlamenti u tome imaju ključnu i nezamenljivu ulogu - naglasio je Dačić, prenosi Tanjug.

U tom smislu, on je naveo da je Srbija na vreme prepoznala negativna kretanja i otvorila veoma široku društvenu diskusiju o borbi protiv diskriminacije u novim uslovima, što je rezultiralo donošenjem novih i modernih zakona u parlamentu, čiji je cilj između ostalog, dodatna zaštita prava žena.

- Zahvaljujući izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, u februaru prošle godine, obezbeđeno je učešće 40 odsto žena u parlamentu - tada je kvota zastupljenosti žena na izbornim listama uvećana sa 30 na 40 odsto - preneo je Dačić.

Takođe, naveo je da je Skupština Srbije u maju ove godine, u uslovima borbe protiv pandemije kovida-19, usvojila novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmenila postojeći Zakon o zabrani diskriminacije, čija su nova rešenja dodatno osnažila prava žena u različitim oblastima.

Dačić je rekao i da je Srbija pre nekoliko meseci usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici od 2021. do 2025. godine, što će, kako je istakao, biti jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije.

Predsednik srpskog parlamenta se, takođe, zahvalio što je tema sprečavanja diskriminacije žena i devojčica, zbog značaja koji ima, stavljena na dnevni red konferencije Interparlamentarne unije (IPU).

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

diskriminacijaivica dačićKovid-19kućno nasiljenasilje nad ženamapandemija koronavirusa