12 knjiga koje će vam promeniti život

Povodom UN Međunarodnog dana pismenosti 8. septembra, Color Media Communications organizovao je konferenciju Knjiga koja mi je promenila život, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Bibliotekom grada Beograda.

Knjige nas oplemenjuju, nadahnjuju, duhovno bogate, opismenjavaju, ali i menjaju. “Knjige mogu biti opasne. Na najbolje bi trebalo staviti upozorenje: Može promeniti vaš život”, govorila je spisateljica Helen Eksil. O knjigama koje su im promenile život, kao i o ostalim prednostima čitanja i kako nam svako novo štivo pomaže da upoznamo sebe, govorili su glumica Vjera Mujović i Miona Marković, književnici Branko Rosić, Marko Krstić i Dragana Mokan, book blogerke Slavka Vlalukin (@belgraddofska) i Ivana Smiljanić (@knjigolog), autorka bloga Snovi u koferima Jelena Bašević i psiholog Ana Mirković.

Glumica Vjera Mujović na panelu “Reči koje menjaju život” podelila je sa prisutnima da je delo koje je na nju ostavilo snažan utisak poezija ruske pesnikinje Marine Cvetajeve sa kojom se prvi put susrela u knjižari Bata koja je nekada bila smeštena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Književnik Marko Krstić rekao je da mu je knjiga O junacima i grobovima od Ernesta Sabata u svakom smislu otvorila neke nove tokove svesti i razmišljanja o književnosti ,ali  pre svega o životu. Takođe, kao knjigu koja mu je važna izdvojio je i Braću Karamazove koju je napisao Fjodor Mihailovič Dostojevski.

Književnica Dragana Mokan, autorka romana 33 sna, istakla je knjigu 25 centi, autorke Mari Šantal Garijepi. Rekla je de je ljubitelj kratke mikro priče, i da ih Mari upravo savršeno piše.

Autorka bloga Snovi u koferima Jelena Bašević kao knjigu kojoj se često vraća i koju mnogima poklanja, navela je Put do jednostavnosti od Milene Jesenske. Objasnila je da se radi o zbirci članaka koje je Milena pisala za češke časopise. Naglasila je da su te teme i danas vrlo aktuelne, i da joj se dopada izbor tema, kao i ta ženska perspektiva.

Book blogerka Slavka Vlalukin preporučila je knjigu Gospođa Dolovej od Virdžinije Vulf.

Mlada glumica Miona Marković na panelu “Biblioterapija” rekla je da trenutno čita knjigu Rat i mir od Lava Tolstoja, a ona koju svima preporučuje je Šta kažeš posle zdravo od pisca Erika Berna.

Novinar i pisac Branko Rosić naveo je da trenutno čita knjigu Ljudska posla od Karin Tuil. “Knjiga je na tragu silovanja i čitave jedne reakcije linča, u tematskom smislu vrlo savremena knjiga”, kazao je Rosić.

Book blogerka Ivana Smiljanić preporučila je knjigu Derviš i smrt od Meše Selimovića. Dodala je da je ovo Selimovićevo autobiografsko delo, jer je kao i u slučaju Ahmeda i Mešin brat nepravedno osuđen i ubijen. “Knjiga mi je pomogla da shvatim neke stvari koje nisu tako lako razumljive”, istakla je Ivana.

Psiholog Ana Mirković navela je da trenutno čita knjigu Budi voda od Igora Ariha, u poslu kojim se ona bavi, digitalnim komunikacijama, budi voda znači da treba znati adaptirati se kao voda, koja poprima oblik kamena i teče dalje. Knjigu koju obožava i koju preporučuje drugima jeste Devojka sa pomorandžama od Justejn Gorder. “Svaki put kada izgubim nekog dragog, vraćam se ovoj knjizi”, rekla je Mirković.

Nadamo se da će vam neki od ovih predloga knjiga duhovno obogatiti život. Kako to Andrić kaže Svaki pisac može da pomogne čoveku da se nađe i snađe i da nam bar malo osvetli tamne puteve na koje nas život baca. 

Lista knjiga:

  1. Vjera Mujović: Poezija ruske pesnikinje Marine Cvetajeve
  2. Marko Krstić: O junacima i grobovima, Ernest Sabata i Braća Karamazovi,Fjodor Mihailovič Dostojevski
  3. Dragana Mokan: 25 centi, Mari Šantal Garijepi
  4. Jelena Bašević: Put do jednostavnosti, Milena Jesenska
  5. Slavka Vlalukin: Gospođa Dolovej, Virdžinija Vulf
  6. Miona Marković: Šta kažeš posle zdravo, Erik Bern i Rat i Mir, Lav Tolstoj
  7. Branko Rosić: Ljudska posla, Karin Tuil
  8. Ivana Smiljanić: Derviš i smrt, Meša Selimović
  9. Ana Mirković: Devojka sa pomorandžama,Justejn Gorder i Budi voda, Igor Arih

Celu konferenciju “Knjiga koja mi je promenila život” možete pogledati OVDE.

 

biblioteka grada beogradacolor media communicationsMinistarstvo kulture i informisanjaonline konferencijaUN Međunarodni dan pismenosti