STRUČNJACI TVRDE: Vakcine protiv kovida imaju pozitivan uticaj na mentalno zdravlje

Vakcine protiv kovida-19 imaju pozitivan efekat na mentalno zdravlje vakcinisanih, čak i nakon prve doze, objavio je Univerzitet Južne Kalifornije. Istraživanje je sprovedeno na oko 8.000 Amerikanaca.

- Vakcinacija može da poboljša kvalitet života, rezultate na poslu, može da omogući ljudima da nastave sa uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u kancelarije ili da se zaposle - rekli su naučnici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da su "javnozdravstvene mere, poput fizičke distance, nužne u suzbijanju pandemije", ali i da "kod ljudi stvaraju osećaj izolovanosti i usamljenosti i mogu da izazovu stres i teskobu".

Vakcinacija može da spečiti te štetne posledice, uključujući "nedostatak intimnih kontakata" za koje stručnjak sa Sorbone Lui Kirš i kolege sa "University Collegea London" kažu da je "povezan sa pojačanom teskobom i većom usamljenošću".

Studija Kirš, sprovedena tokom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na "važnu ulogu interpersonalnog i intimnog kontakta u stresnim vremenima".

- Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo su se ovi drugi pokazali najvažnijim za psihološko zdravlje - piše u studiji.

Istraživanje je finansirala fondacija Melinde i Bila Gejtsa.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

koronaviruskovidKovid-19vakcina vakcinacija