Nabavka opreme za održavanje zelenih površina - Da Sotsko jezero sija u svom punom sjaju

Zašto nam je svima neophodno?

Ako pratite dešavanja na Sotskom jezeru preko društvenih mreža ili ste lično posetili ovaj prirodni biser na Fruškoj gori, onda ste upućeni da se mnogo energije ulaže u održavanje i uređenje okoline jezera. Cilj je da nam se uložena energija vrati energijom naših zadovoljnih posetilaca. UG ,,Sotsko Jezero“ za proteklih godinu dana organizovalo je preko 30 radnih akcija, onih za koje je bila potrebna snaga ili onih koje je krasila kreativnost, ali se na kraju svake, kao najvažniji detalj, pokazala velika želja da to sve izgleda baš onako kako je zamišljeno.

Međutim, kada želja ide sama, često može naići na prepreke. Volonteri se trude da prostrane zelene površine oko jezera održavaju čistim i pokošenim.

Kako je celokupan prostor oko jezera očišćen, obim posla je veći, a njihova lična oprema koju koriste je nedovoljna i neadekvatna za održavanje ovako velike površine, koja obuhvata 25000m2. Prirodne lepote koje jezero poseduje obogaćene su obalom duž celog jezera, putem uz jezero, stazom za šetanje, dečjim igralištem, šljivikom sa klupama za odmor, parkingom na brani, plažom i Štrumpf selom.

Potrebno je šest kosača sa trimerima da rade četiri sata kako bi sve bilo pokošeno i kako bi ova naša dragocenost nastavila da zrači i spaja osmehe u ovim vremenima kada na njih često zaboravimo. Delove travnatih površina uspemo ponekad da pokosimo traktorom, kada nađemo nekog slobodnog iz sela. Ovakav pristup privremeno rešava ovu potrebu ali nije održiv. Česta je pojava da učesnici akcija mogu doći, ali su im alati zauzeti ili neispravni. Takođe, dogode se kvarovi tokom rada jer svi imaju alate (trimere) predviđene za održavanje manjih površina.

Iako je teren težak za održavanje i zahteva mnogo truda i vremena, volonteri imaju volju i entuzijazam da redovno, najmanje dva puta mesečno od proleća do jeseni, obavljaju poslove košenja sa ciljem da jedan od retkih dragulja na našim prostorima ne bi postao zaboravljen i zanemaren. Jedino što nam predstavlja prepreku u toj nameri je nedostatak adekvatne opreme.

Rešenje!

Da bi ubrzali košenje potreban nam je namenski traktor za košenje, koji dodatno može i da pokupi travu. Nepristupačne delove jezera, pre svega samu obalu do vode, i dalje je potrebno održavati trimerima.

Potrebna nam je sledeća oprema za održavanje travantih površina:

Za izvođenje ovih radova tu smo i dalje mi iz Udruženja kao i novi dobrovoljci. Znamo da zajedno možemo rešiti i ovaj zadatak. Pomozite koliko god možete, bilo kojim načinom uplate u bilo kom iznosu i proširite priču o projektu dalje, da očuvamo prirodu koja polako nestaje, prijateljstva i dečje osmehe koji nam nedostaju.

Što nas se više uključi pre ćemo završiti. Vidimo se na jezeru.

Foto: UG ,,Sotsko Jezero“

Fruška gorakošenje traveodržavanje zelenih površinaradna akcijasotsko jezerotraktor za košenjetrimerug sotsko jezerovolonterizelena površina