SRBIJA NA LISTI VISOKORIZIČNIH ZEMALJA: Uslovi za ulazak u Švajcarsku

Od ranih jutarnjih sati u ponedeljak, 27. septembra, putnici iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bruneja, Japana i Srbije biće podvrgnuti novim ograničenjima za ulazak u Švajcarsku.

Promena pravila ulaska za dolaske iz ovih zemalja usledila je nakon poteza Državnog sekretarijata za migracije (SEM) da ovih šest zemalja izbaci sa liste sigurnih zemalja i regiona i uključi ih na listu područja visokog rizika, nakon porast broja slučajeva koronavirusa na njihovoj teritoriji.

Prema saopštenju Saveznog saveta Švajcarske, u kojem se najavljuje nekoliko izmena kovid mera zemlji, strani državljani koji dolaze iz visokorizične zemlje, u koje sada spada i Srbija, posebno ako su turisti, ne mogu da uđu u Švajcarsku ako nemaju dokaz o vakcinaciji sa jednom od vakcina priznatih u toj zemlji.

Osobe sa švajcarskim pasošem ili važećom boravišnom dozvolom mogu u bilo koje vreme da uđu u Švajcarsku iz bilo koje zemlje. Sva lica koja ulaze u Švajcarsku moraju da podnesu obrazac za prijavu. Osim toga, sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus moraju da pokažu negativan rezultat testa.

Švajcarska je 13. septembra nametnula zahtev da u zatvorene objekte, poput restorana, mogu samo oni sa kovid pasošem. Takođe je objavljeno da će oni koji su vakcinisani u trećim zemljama morati da se testiraju svaka tri dana kako bi mogli da uđu u zatvorene javne objekte u Švajcarskoj.

Međutim, Savet je najavio da će sada sve osobe koje su vakcinisane vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), uključujući i one u trećim zemljama, moći da se prijave za švajcarski kovid sertifikat.

- To znači da turisti takođe mogu da učestvuju u društvenim aktivnostima - ističe se u saopštenju.

Na dokument će imati pravo i oni koji su se oporavili od koronavirusa u poslednjih šest meseci.

Oni koji su vakcinisani vakcinama koje nije odobrila EMA, moći će da dobiju švajcarski sertifikat samo ako imaju prebivalište u Švajcarskoj i ako vakcinu kojom su vakcinisani odobrava Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

građani srbijekoronakoronaviruskovidKovid-19pasošpotvrda o vakcinacijišvajcarskaturistiulazak u zemljuuslovivakcinavakcinacija