KLJUČ DOBROG ZDRAVLJA: Trinaest jesenjih namirnica ojačaće vaš imunitet

Zapamtite – raznovrsnost u ishrani je ključ dobrog zdravlja. Ali, isto tako, konzumiranje onog voća i povrća koje svako godišnje doba sa sobom nudi, esencijalno je za zdrav imunitet. Zato saznajte kojih 13 jesenjih namirnica bi trebalo da se nađu u vašoj ishrani.

Slatki krompir

U pitnju je povrće puno beta-karotena i vitamina A. Ovaj vitamin štiti telo od slobodnih radikala, a u kori slatkog krompira nalazi se magnezijum, te ga nemojte ljuštiti.

Crvena paprika

Ova paprika poznata je po tome što sadrži veliki procenat vitamina C, čak veći i od nekih citrusa. Pored toga, zbog beta-karotena dobra je za zdravlje očiju i kože.

Bundeva

Kao moćni antioksidans bundeva pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog sistema, stabilizaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola, i jačanju kostiju. A semenke bundeve obiluju proteinima.

Cvekla

Pošto cvekla ima amino kiseline, smanjuje upalne procese i holesterol. Odlična je za bubrege i jetru, kao i za dobru krvnu sliku.

Karfiol

Verovali ili ne, karfiol je najbolje jesti sirov kako bi se iskoristilo što više vitamina C. Solidan je izvor i važnog vitamina B, a zbog količine vlakana u sebi pomaže pri varenju.

Brokoli

Radi se o jednoj od najzdravijih povrćki generalno. Brokoli obiluje antioksidansima, mineralima, kao i vitaminima A, C i E. Da biste iskoristili njegov maksimum, što kraće ga termički obradite.

Spanać

Zbog folne kiseline spanać obnavlja ćelije, te ga sa pravom mnogi nazivaju "superhranom". Najbolji je kad se konzumira sirov, pa ga dodajte u salate i zdrave varijante sendviča.

Blitva

Zbog značajne nutritivne vrednosti, a malo kalorija, blitva bi trebalo češće da bude prisutna u ishrani. Ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje loš holesterol, naročito ako se kratko obari.

Kelj

Svoju popularnost kelj je zadobio potpuno zasluženo. Vitamini A, B, C, K, ali i kalcijum i cink, nalaze se u njegovim tamnim listovima. Efektivan je u borbi protiv raka, i dobar je za zdravo varenje.

Prokelj

Ovo povrće nalik minijaturnom kupusu poznato je po visokom sadržaju gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. U njemu se nalazi amino kiselina triptofan, a ona je zadužena za hormon sreće – serotonin.

Beli luk

Ne kaže se džabe da je beli luk prirodni antibiotik. On generalno jača i štiti imuni sistem, smanjuje krvni pritisak i upale, obiluje antioksidansima, i čini da sva hrana bude daleko ukusnija.

Praziluk

Istina je da praziluk podseća na džinovski mladi luk, a zbog toga što ima dosta vitamina K, čini da kosti budu očuvane. Dobar je za srce, a pomaže i u gubitku prekomerne telesne težine.

Nar

Još su stari Egipćani bili upućeni u to koliko je ova magična voćka preciozna. Ona pomaže telu da se izbori sa virusima, dobrim delom zbog značajne količine antioksidansa i vitamina.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

beli lukblitvabrokolibundevacrvena paprikacveklaimunitetjesenje namirnicekarfiolkeljnarprazilukprokeljslatki krompirspanać