PADA BROJ SKLOPLJENIH BRAKOVA I ROĐENE DECE: Srbija nikada nije imala veći broj stanovnika starijih od 65 godina

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk izjavila je da Srbija "nikada nije imala više stanovništva starijih od 65 godina", dok u isto vreme pada broj živorođene dece, a u najvećem broju opština beleži se negativan prirodni priraštaj.

Bjelobrk je za televiziju Prva izjavila da udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje, ali da postoje i migracije unutar Srbije, iz manje razvijenih područja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Bjelobrk je navela da Beograd zbog toga ima stalno povećanje broja stanovnika, ali da, kao i ogromna većina gradova u Srbiji – ima negativan prirodni priraštaj.

Prema njenim rečima, od 168 opština u Srbiji "samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj".

- To su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke još od 60-tih godina prošlog veka - kazala je Bjelobrk.

Ona je među podatke koji rastu iz oblasti demografije, osim udela starije populacije u broju stanovnika, navela i da se povećava "broj razvedenih brakova, kao i prosečna starost prilikom rađanja prvog deteta i rađanja dece uopšte".

Među brojkama koje iz godine u godine "padaju", Bjelobrk je navela da "pada broj stanovnika, pada broj živorođenih, kao i udeo mlade populacije do 15 godina" u ukupnom broju stanovništva.

- Pada broj zaključenih brakova, koji je u vezi sa starosnom strukturom stanovništva. Najveći uticaj na to imaju migracije, odnosno odlazak mladog stanovništva u inostranstvo, što indirektno utiče na pad broja rođenih - rekla je Bjelobrk.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

broj sklopljenih brakovabroj stanovnikagordana bjelobrkmigracijenegativan prirodni priraštaj