KULMINACIJA "EJDŽIZMA": Pandemija koronavirusa dodatno uticala na diskriminaciju starijih osoba

Pandemija koronavirusa u svetu dodatno je uticala na diskriminaciju starijih osoba i bacila svetlo na pitanja koja su poricana ili zanemarivana, poput "ejdžizma", ocenila je stalna predstavnica Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoa Žakob.

- Ja to (edjdžizam) definišem kao stereotip ili diskriminaciju prema pojedincu i grupi na osnovu njihove starosne dobi, na osnovu njihovih godina. Kovid je zaista kriza koja je kulminirala u stavovima ejdžizma i prema mlađima i prema starijima - rekla je Žakob na predstavljanju globalnog izveštaja UN o diskriminaciji starih u Palati Srbija.

Ona je istakla da je jasno kakav je mentalni uticaj izolacija imala na sve starije osobe, delimično i zbog toga što nisu imali korist od "eksplozije" digitalnih usluga koje su se naročito razvile tokom krize.

- Upravo povećana digitalizacija svih sfera našeg života je većinu starijih osoba ostavila iza nas - ocenila je Žakob.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da se kod svakog ljudskog bića ističe različitost, po polu, boji očiju, boji kože, verskim ubeđenjima, etničkom poreklu.

- Osim kad starite, onda ste samo stari ljudi. Što znači da imamo jedno ostrvo zaboravljenih ljudskih bića, koji su diskriminisani samo zato što su stari i mi ćemo ponuditi nešto kratko i jasno - rekla je Čomić.

Ona je istakla da je važno uvažiti, slušati i razgovarati sa starijim osobama, uz poštovanje i bez ikakve diskriminacije.

- Znamo da se starije osobe suočavaju sa samoćom, sa fizičkim i mentalnim poteškoćama, izgubili su možda supružnike, braću, sestre i svet u kome su rođeni, svet koji su sami izgradili nestaje im pred očima. I postoji jedan jednostavan zadatak - da se mi time pozabavimo politikama, nasumičnom ljubaznošću, odnosno ljubaznošću prema svima, poštovanjem prava, da kažemo ljudima da je ovo jedinstven svet - istakla je Čomić.

Organizacija "Mikser", u saradnji sa populacionim fondom UN (UNFPA), u cilju promocije digitalne pismenosti snimila je ranije tri kratka filma o korišćenju Fejsbuka, Skajpa i Vibera na pametnim telefonima i oni se mogu pronaći na njihovom YouTube kanalu.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

diskriminacijaejdžizamgordana čomićkoronaviruskovidKovid-19pandemija koronavirusastare osobe