ZAŠTO SE JAVLJA: Gerontofobija - strah od starenja i kako ga prepoznati

Strah od starenja, odnosno gerontofobija, je iracionalan strah koji može da bude propraćen raznim telesnim ili psihičkim promenama.

Osoba koja ima ovaj strah može da se boji sopstvene starosti i problema koje starost donosi ili može da se boji drugih starih osoba.

Zašto se javlja strah od starenja?

Strah od starenja se neretko javlja kod mlađih osoba, a nastaje kao posledica učenja u detinjstvu, odnosno preuzetog ponašanja od roditelja ili zbog određene doživljene traume povezane sa starijim ljudima.

Na primer, negativna razmišljanja roditelja o starijim ljudima mogu da utiču na formiranje negativnih stavova deteta, a isto tako i prisustvo male dece na sahranama može na njih da ostavi dugoročnu traumu.

Kako prepoznati strah od starenja?

Gerontofobija može da se prepozna po drugačijem odnošenju osobe prema starim ljudima. Nekada ova osoba neće hteti ni da priča o starosti, a često će i izbegavati bilo kakvo druženje sa nekim starijim od sebe.

Isto tako, ova osoba može da ima i napade panike i izraženu anksioznost od samog spominjanja starosti, a imaće strah i od sopstvenog starenja.

Osobe koje se boje starenja mogu da budu potpuno zdrave, ali ih pomisao na starenje užasava i budi niz telesnih simptoma poput gubitka apetita, gubitka kose, depresije, nemogućnosti racionalnog razmišljanja, ubrzanog disanja i znojenja.

Može se javiti i strah od promene izgleda, kod muškaraca od ćelavosti, zatim strah od gubitka samostalnosti i usamljenosti, bolesti, kao i strah od odlaska u dom za stara lica i na kraju strah od smrti.

Takođe, osobe koje imaju strah od starenja na njega gledaju kao na manu koju žele da uklone.

Kako se tretira strah od starenja?

Kao i svaka fobija i ova može da se tretira uz stručnu pomoć i psihoterapiju. Pomoći može bihevioralno-kognitivna terapija, ali i određeni lekovi.

Najvažnije je da osoba prihvati starenje kao normalan proces i nauči da živi s tim. Takođe, mogu biti od pomoći i neki saveti kako uživati u životu, napraviti određene promene i samim time srećno stariti, bez straha.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolestfobijagerontofobijalečenjepsihoterapijastarenjestari ljudistariji ljudistaroststrah od starenjaterapijatrauma